Eleverna i samhällsvård ska få stärkta rättigheter och bättre utbildning. Det genom tydligare ansvarsfördelningen och skärpta regler för huvudmännen. Det föreslår en statlig utredning.
– Behandling och utbildning måste vara två lika viktiga delar i det ansvar som samhället tar på sin när man placerar ett barn i samhällsvård, säger Margareta Åberg, utredare, i ett pressmeddelande.
Det är hemkommunens ansvar att eleven i samhällsvård får den utbildning och behandling som den behöver. Det innebär mer konkret att när en elev flyttar från en kommun till en annan är det hemkommunen som ska se till att alla uppgifter om tidigare skolgång följer med. Det gäller även uppföljning och bedömning av stöd till eleven. Elever som bor på hem för vård och boende ska ha rätt till att gå i skolan i närheten. Nya regler införs också för de särskilda ungdomshemmen. Samt att reglerna för undervisning på sjukhus förtydligas.
För de elever som inte kan delta i ordinarie undervisning föreslås att de ska ha rätt till fjärr- eller distansutbildning. Fjärrutbildning sker då med en aktiv lärare via nätet och distansutbildning med lärarkontakt mer sällan.
Fjärrundervisningen sker om det saknas behörig lärare och då endast i ett begränsat antal ämnen. Distansundervisning kan ges till den elev som har medicinska problem eller psykosocial problem. Även elever med karriärer på elitnivå kan få distansundervisning. För att en skola ska få ge distansundervisning ska dock alla andra alternativ vara prövade.
David Henriksson