Hon är en av elva utvalda som ska stötta lärare på tio skolor i landet
Det är exempel på frågor som kan komma upp när Eva Dahlqvist grupphandleder lärare. Hon är en av elva kvalificerade handledare som rekryterats av Skolverket till det projekt som går ut på att stötta tio utvalda skolor på olika platser i landet.
Syftet är att vända skolornas negativa utveckling och att höja elevernas låga kunskapsresultat. Forskning visar att det kan ske genom att lärarna får grupphandledning.
— Alla ska ha med sig en frågeställning från sin vardagspraktik när vi träffas. Det gör att lärarna i större utsträckning reflekterar över sitt jobb. Det skapar en ny slags medvetenhet.
Eva Dahlqvistväntar på tåget hem till Jönköping. Hon har varit på månadens besök på Hjulstaskolan i Stockholm. Lika ofta besöker hon Ryaskolan i Göteborg.
Att Skolverket låtit grupphandledning av lärare vara tyngdpunkten i projektet tycker hon är mycket bra.
— Jag vet av egen erfarenhet från ett forskningsprojekt i Gränna att det ger positiva resultat. Lärarna uppfattar att de utvecklas. Det här kommer jag snart att redovisa i en masterstudie.
Den uppmärksamhetsom Skolverkets projekt fått i medierna och som handlat om att skolorna inte vill släppa in handledarna i klassrummen ser hon som ett beklagligt missförstånd.
— Det har aldrig varit själva syftet med projektet. De skolor som önskar kan förstås också använda sig av individuell handledning.
Alla skolor som deltar i projektet har själva ansökt om att få vara med. Eva Dahlqvist har bara mötts av positiva reaktioner, från både lärare och skolledare.
Vad är det då som är särskilt bra med att handleda i grupp?
— Lärarna kan berika varandra. De frågor de ställer ger nya infallsvinklar och bidrar till att de ändrar sitt tankesätt. Både den som handleds och de som lyssnar utvecklas. Då gäller det att träna sig i att ställa klargörande och utmanande frågor. När det fungerar blir gruppen stärkande.
Handledarens rollär att skapa trygghet och se till att modellen med frågerundor följs. Men han eller hon har ingen expertroll. Det märks extra tydligt när det kommer upp ämnesrelaterade frågor om till exempel elevernas läsförståelse.
— Handledning är inget diskussionsforum. Vi jobbar utifrån den handleddes frågeställning. Fokus är på den handledde och att hitta nya perspektiv.
Lärarna blir aktiva och delaktiga i en process som ger energi, stöd och känslan att bli lyssnad på.
— Men det är en process som måste få ta tid. Det är bra att Skolverkets projekt sträcker sig till och med 2014.