Varför blev du lärare?
– Jag var ledare i idrott och gymnastik och tyckte det var roligt att se hur andra lärde sig, hur jag kunde vara med och stödja det, glädjen i att lyckas. Men också för att jag gillar de ämnen jag undervisar i och vill dela med mig av det till andra. Jag gillar utmaningen i matematiken och vill visa att matematik inte behöver vara ett svårt ämne utan roligt och spännande.
Vilken är din drivkraft i det dagliga arbetet?
– Att se att det jag gör i undervisningen ger resultat, att koppla teori till praktik. Väldigt svåra saker som elever tror är omöjliga kan man bryta ner och ta ett steg i taget och till slut få en förståelse för. Matte kan ibland skrämma, man kan leka lite och avdramatisera.
Vad kan det vara för uppgifter?
– Om eleven gillar att åka skidor kan man räkna ut krafter. Eller göra en reseplanering kring valutor, kartor, avstånd, för en drömresa eller en klassresa.
Du har ett år kvar på speciallärarutbildningen. Vad fick dig att välja den?
– Jag vill tillgodose alla elevers behov. På ett sätt har alla individuell undervisningsgång och egna utvecklingsplaner. Det krävs mer kunskap än den grundläggande lärarutbildningen gav, både för dem som har det svårt och lätt för sig. De som har det lätt ska inte behöva göra saker de redan kan. Jag har så kallade ”gifted groups” med elever som har behov av en fördjupning på en mycket högre nivå.
Vad är svårt i ditt jobb?
– Att se till att kunna hjälpa alla, att sätta sig in i på vilken nivå alla är just nu, alla 27 elever. Det är också ett driv att jobba som speciallärare mer kvalitativt med enskilda elever. Kreativitet är viktigt för mig, att eleverna får vara kreativa och göra egna problem. Specialpedagogiskt behöver jag stödja eleverna mer vid friare moment.
Du har fått pris av Kungliga vetenskapsakademin för dina pedagogiska insatser, hur känns det?
– Det finns så många bra lärare som gör så bra saker, alla lärare är värda det. Priset känns som en bekräftelse och uppskattning på att det jag gör är betydelsefullt. Jag är väldigt stolt och tacksam över att ha blivit tilldelad detta fina pris.
Var befinner du dig om fem år om du får drömma?
– Jag skulle gärna vilja jobba 50 procent som speciallärare och forska på halvtid. Jag börjar snart skriva magisteruppsats och tänker att den ska handla om elevers självkänsla i koppling till matematik.
Hur återhämtar du dig?
– Med skidåkning, och jag springer, går på teater, bio, balett och umgås med vänner och familj. På somrarna jobbar jag sedan 15 år tillbaka som kolloföreståndare, ett fantastiskt jobb. Man lär sig om social problemlösning och det har man nytta av i skolan.