Mod föder fantasi som föder kunskap som skapar trygghet, menar Karolin Brass och Lena Hellesöy Annell, slöjdlärare på Järlaskolan i Nacka.
Sagoaskarna som eleverna gör, ingår i ett fantasiprojekt som Karolin och Lena har med fyrorna varje år. Syftet är att eleverna med fantasins hjälp ska få en mer lustfylld och lekfull inställning till sitt skapande.
– Med fantasins hjälp stärks elevernas självkänsla, de vågar lita mer på sig själva, säger Lena Hellesöy Annell.
Arbetet börjar i helklass med att eleverna diskuterar vad en saga är och hur den kan se ut. Allt från Sagan om Ringen och Tummelisa till egna sagor och idéer. Eleverna ska känna att allt möjligt kan vara en saga och att fantasin finns med i allt, berättar Karolin Brass.
– Det handlar om att få dem att vara modiga, att våga fantisera, säger hon.
Nästa steg är att diskutera hur asken ska se ut. Måtten för asken är exakta och Lena och Karolin går noga igenom de olika stegen för hur man sätter ihop delarna. Eleven väljer sedan vilken saga hon eller han vill arbeta med. Lena berättar att många tänker på klassiska sagor till en början, men att de allt eftersom kommer på fler och fler exempel från film, tv och seriernas värld. Men egentligen spelar det ingen roll vilken saga det blir, den fungerar ändå bara som en inspirationskälla och yttre ram.
– Eleverna skapar rum, sina egna sagor i askarna. Innehållet kan vara av vilket material som helst men ska vara något som hör till sagan, ett föremål som föreställer något eller som förmedlar en känsla, säger Lena.
– För många är det svårt att inte ha några begränsningar alls, men med en saga som eleverna själva väljer ges yttre ramar som hjälper dem att komma igång.
När introduktionen är klar, delas klassen i två varav ena delen har textilslöjd och den andra trä- och metallslöjd. På textilslöjden börjar de med att träna på stygn för att sedan fritt brodera motivet på locket till asken. På trä- och metallslöjden börjar eleverna utifrån skisser att göra asken som sagan ska utspela sig i. Efter en termin byter de grupper.
I flera av klasserna som Karolin och Lena har finns barn som har lite extra behov, bland annat barn med olika diagnoser. För dem har det visat sig vara väldigt bra att lyssna på sagor medan de arbetar i textilslöjden.
– Att lyssna på sagor gillar de flesta elever, det är ett bra sätt att få igång fantasin och hjälper dem att koncentrera sig, säger Lena.
De som ändå har svårt att släppa lös fantasin får hjälp av Karolin och Lenas »fulövningar« där eleverna får göra slöjdalster så fult de bara kan.
– Det är okej att göra fel och att göra fult. I våra »fulövningar« brukar vi säga »Åh! Vad fult det blev!« Det är kul, tycker både vi och eleverna, säger Karolin.
– Ja, jag tror att man för att få utrymme för sin fantasi behöver säga den högt, säger Lena.
På Järlaskolan har man arbetat med sagoaskar i flera år. Det var dock först när Karolin och Lena började arbeta tillsammans som arbetet fick sin nuvarande form. Fördelarna med att ha slöjdämnet integrerat och att utgå från fantasin, är att fokus hamnar mer på flödet, den kreativa processen snarare än tekniken. Tekniken kommer på köpet, menar Lena.
– Vi är väldigt samspelta jag och Karolin och det beror på att vi har samma grundsyn på undervisningen, säger hon.
– Ja, och jag tror att vi båda är överens om att slöjd är ett ämne som man arbetar integrerat i, diskuterar och utvärderar ihop och inte var och en för sig, säger Karolin.