Söktrycket till specialpedagogprogrammen i Malmö och Umeå har sjunkit med runt en tredjedel. En anledning tros vara att regeringen funderar på att lägga ned utbildningen.

– Till viss del har det att göra med oro kring om specialpedagogexamen kommer finnas kvar eller inte, säger Roger Åkerman, ansvarig för utbildningen på Malmö högskola.
På halvfart har Malmö dock lyckats fylla platserna. Roger Åkerman förklarar att både nuvarande studenter och personer som funderar på att söka har frågat om utbildningens eventuella nedläggning.
I Umeå har söktrycket minskat med omkring 28 procent sedan förra året. De 40 platserna är dock fyllda, med undantag för inriktningen mot gymnasieskolan, där det finns ett fåtal lediga platser, enligt studievägledarexpeditionen vid Umeå universitet.
Statistiken från vhs visar däremot inga stora förändringar när det gäller antalet sökande i resten av landet. Mälardalens högskola, vars specialpedagogprogram ges på halvfart, är det enda övriga lärosätet som sticker ut. Där har antalet sökande i stället ökat med runt 50 procent.
I Linköping är känslan snarare tvärtom bland eleverna jämfört med i Malmö. Trots många frågor om huruvida examen kommer att finnas kvar eller inte, består intresset för att bli specialpedagog, förklarar Karin Forslund Frykedal, programansvarig på Linköpings universitet.
– De vill hänga med på tåget medan de kan, säger hon.
Det var i våras som Högskoleverket lade sin utredning på regeringens bord. Förslaget går ut på att specialpedagogexamen ska slopas. Den som vill bli specialpedagog ska i fortsättningen läsa utbildningen som en del av speciallärarprogrammet. Men regeringen har fortfarande inte bestämt sig för hur det ska bli.
– Jag har inget annat svar än att arbetet pågår. Vi kommer förmodligen att ta ett bredare grepp än att bara utgå från Högskoleverkets utredning, säger Elin Boberg, pressekreterare på utbildningsdepartementet.