En slags lärarutbildningens Handelshögskola som ska rekrytera duktiga studenter och lärarutbildare. Det vill Stiftelsen Johan Skyttes högskola för ledarskap och lärande dra igång.
Studenternas lämplighet för läraryrket ska till exempel bedömas på liknande sätt som man gör i Finland, det vill säga med hjälp av intervjuer utöver betygen.
Högskolan ska vara stiftelseägd och till en början drivas med kapital bland annat från näringslivet, fonder och donationer. Det berättar Robert Thorburn, civilekonom och entreprenör som är en av initiativtagarna till projektet.
– När skolan väl är igång ska den också finansieras, som annan högskoleutbildning, med pengar från staten. Men genom att vi också har annat kapital kan vi satsa mer på kvalitet.
Stiftelseägda högskolor är inte något nytt. Handelshögskolan, Chalmers tekniska högskola, Högskolan i Jönköping och några högskolor inom hälso- och sjukvård, teologi och det konstnärliga området är stiftelseägda.
– I stiftelser finns inga ägare som i aktiebolag. Ett eventuellt överskott stannar i verksamheten, svarar Robert Thorburn på frågan om det inte finns risk att vinster plockas ut ur systemet i en privat lärarutbildning.
Tanken är att skolan ska rekrytera 5 procent av lärarstudenterna och att den ska ge den korta lärarutbildningen på tre terminer, det vill säga den som läggs ovanpå ämnesstudier på universitetet. Men vägen är lång att gå. Någon ansökan till Högskoleverket är ännu inte skriven.
Stiftelsen Viktor Rydberg har en ansökan inne hos Högskoleverket om att få starta en mindre privat lärarutbildning med 30 studenter. Besked om hur Högskoleverket ser på saken väntas efter jul.
Elisabet Rudhe