De estetiska ämnena är viktiga. Det tycker nära nog samtliga lärare som deltagit i en enkät som Uttryck skickat ut.
I augusti föreslog Moderaternas ordförande i utbildningsutskottet, Tomas Tobé, att antalet platser till det estetiska programmet skulle begränsas. Bakgrunden till uttalandet var en rapport från Statistiska centralbyrån som visade att få personer fick jobb efter utbildningen.
– Tillvaron är osäker för många unga som läst estetiska ämnen. Utbildningarna måste kopplas bättre till arbetslinjen, sa Tomas Tobé i augusti till Svenska Dagbladet.
Med anledning av detta bestämde sig Uttryck för att fråga Sveriges lärare vad de tycker om förslaget och om de tycker att det är viktigt med estetiska ämnen i gymnasiet.
Resultatet är tydligt: 96, 7 procent av de tillfrågade svarade att det är mycket viktigt eller ganska viktigt att läsa estetiska ämnen på gymnasiet. Endast 3,3 procent att det var oviktigt. På frågan om antalet platser till de estetiska programmen bör begränsas var en majoritet, 54,5 procent, emot förslaget.
I enkäten ställde vi också frågan om platserna till gymnasiet generellt borde dimensioneras utifrån arbetsmarknaden. En knapp majoritet ansåg att så borde ske. En tolkning är att lärarna anser att en dimensionering bör göras, men inte på bekostnad av de estetiska programmen.
Marie Wall Almquist sitter i Lärarförbundets förbundsstyrelse. Hon är inte förvånad över resultatet:
– Jag tror att de flesta som befinner sig i skolsystemet ser sambandet mellan de teoretiska och praktiska ämnena och hur de korsbefruktar varandra, säger hon.
Man måste se det i sin helhet menar hon och pekar på Anne Bamfords forskning som visar att antalet timmar estetiska ämnen i grundskolan och gymnasiet har en direkt koppling till ett lands innovationsförmåga.
– Sverige har ju legat väl till i det sammanhanget. Blir förslaget verklighet tror jag att vi på sikt kommer att tappa innovationsförmåga.
Tina Ehn, riksdagsledamot (MP) och ledamot i kulturutskottet håller med.
– Det är jätteviktigt att människor får jobb men jag tror inte att man ökar de möjligheterna med ett sådant här förslag, säger hon.
– Att bara prata om arbetslinjen är att förminska kulturen i samhället i stort och kulturen för de enskilda individerna. Jag tror inte att alla människor vill bli musiker eller skådespelare, men jag tror att ämnena är en del i att skapa empatiska och goda samhällsmedborgare.
I enkäten fanns möjligheten att skriva en kort kommentar och även där var deltagarna övervägande positiva till ämnena. En av deltagarna skriver »människan är en helhet och behöver använda flera sinnen och bägge hjärnhalvorna« och en annan »estetiska ämnen är viktiga för allmänbildning. Utan dem får vi bara tekniknördar. Alla övriga ämnen gynnas av estetstudier«
Helt likriktade var dock inte kommenterarna. En deltagare skrev: »De som har intresset finner vägen ändå. Alla kan inte bli TV-kändisar och kulturstipendiater.«