Colombia är ett av de länder där det är allra farligast att vara fackligt aktiv och särskilt fackligt aktiv lärare. Förra året mördades 17 fackligt aktiva lärare. Den senaste tiden har tre dödats på olika ställen i landet.
Trots det organiserar den colombianska fackliga lärarorganisationen Federación Colombiana de Educadores (FECODE) mellan 70 och 80 procent av lärarna i landet. I genomsnitt är bara fem procent av befolkningen fackligt organiserad.
– Att låta mörda de fackligt aktiva är en politisk strategi som väpnade grupper av olika slag använder för att sprida skräck och förhindra facklig organisation, säger Libardo Ballesteros, internationell sekreterare på FECODE.
Det statliga programmet som finns för att skydda hotade grupper som de fackligt aktiva har dessutom fått minskade resurser det senaste året.
Libardo Ballesteros är tillsammans med fem andra ledamöter i FECODE:s ledning på besök på Lärarförbundets kansli för att prata om en ny överenskommelse om fackligt stöd.
– Den här gången med fokus på jämställdhetsfrågorna, påpekar Bertha Rey, ansvarig för kvinnofrågorna.
Men hur lyckas federationen organisera så många när det kan innebära risk för livet att vara fackligt aktiv?
– Det har med vår kamptradition att göra. Lärarna identifierar sig med oss sedan länge. Vi är också ute mycket och demonstrerar på gatorna. Det gör att det går att upprätthålla en känsla för kampen, säger Libardo Ballesteres.
I Colombia håller regeringen på att privatisera delar av skolväsendet. Pengar som skulle kunna användas i det offentliga skolväsendet ges istället som bidrag till det privata skolväsendet. Dessutom är lärarlönerna lägre i de privata skolorna och det finns inga socialförsäkringar knutna till arbetet.
– Regeringen försöker också krossa FECODE:s inflytande genom att starta egna fackliga organisationer som ska verka på de privata skolorna.
Vad tycker då delegationen om den svenska skolpolitiken?
– För oss som kämpar för att behålla ett offentligt skolväsende är det svårt att förstå satsningen på fristående skolor. Vi tycker till och med att Lärarförbundet borde vara mer aktiva i kampen mot de fristående skolorna, säger Rosalba Gomez, organisations- och utbildningssekreterare.
Colombia är också landet där Farcgerillan har sin hemvist. Nu upptas fredsförhandlingar i Oslo mellan Colombias regering och gerillan. Hur kommer ett positivt resultat från dessa förhandlingar att påverka skolan?
– I bästa fall blir det mer pengar över att satsa på skolan när regeringen inte behöver investera så mycket i vapen. Men de grundläggande problemen för skolan som har med vårt extremt ojämlika samhälle att göra måste lösas på andra sätt, säger Bertha Rey.
Elisabet Rudhe