Många lärare i den grundläggande vuxenutbildningen har för låga förväntningar på eleverna och hänvisar till deras utländska bakgrund och bristande studieerfarenhet. Det visar en granskning som Skolinspektionen har gjort.
Alla kommuner är enligt skollagen skyldiga att erbjuda grundläggande vuxenutbildning till vuxna som saknar grundskola helt eller delvis. De flesta eleverna har en bakgrund i andra länder.
Statistiken visar att, även om grundvux erbjuds överallt, så är elevernas resultat låga. Studietiderna är långa och avhoppen många.
I det flesta fall vet inte kommunen vad detta beror på, eftersom det saknas underlag för att följa upp och utvärdera grundvux. Till exempel är det inte säkert att uppgifter om betyg och studieavbrott registreras.
Skolinspektionens granskning visar också att resultaten påverkas av att uppemot 80 procent av elevernas läser parallellt i någon annan skolform, för att komma upp i heltid och få fullt studiemedel.
Det är svårt att kombinera studierna med familjeliv och arbete och undervisningen läggs inte sällan på en och samma medelnivå för alla. Det missgynnar både de elever som behöver extra stöd och de som har förutsättningar att nå målen snabbare.
Dessutom har lärarna för låga förväntningar på eleverna. Det är inte ovanligt att de anger elevernas bakgrund och bristande erfarenhet av studier som skäl till att de inte kan tillgodoräkna sig utbildningen.
Det är inte orimligt att anta att låga förväntningarna och avsaknaden av ambitioner från lärarnas sida medverkar till de dåliga resultaten, enligt Skolinspektionen, som drar slutsatsen att kommunerna måste bli bättre både när det gäller genomförandet och uppföljningen av grundvux.
Karin Lindgren