Rektorn vid en skola i Uppsala vidarebefordrade en anställds fackliga e-postkonversation till sitt eget konto. Nu har rektorn lämnat sin tjänst med omedelbar verkan.
– Det är ett flagrant lagbrott, säger lokalavdelningens ordförande Anne-Marie Jansson Enkler.
En lärare hade bett rektorn att läsa ett enskilt mejl i ett skolärende. Då bad rektorn läraren att logga in på sitt mejlkonto på en dator de befann sig vid.
– Läraren loggar in och visar mejlet, och sedan har hon bråttom därifrån så hon loggar inte ut. Då har rektorn plockat ut alla mejl mellan Lärarförbundet, ombud, medlemmar och mig, och vidarebefordrat till sig själv, säger Anne-Marie Jansson Enkler.
Rör det sig om känsliga uppgifter i e-postväxlingen?
– Nej. Det är bland annat mejl som gått från ombud till alla medlemmar, säger Anne-Marie Jansson Enkler.
Eftersom den anställde läraren själv gav rektorn tillträde till sin e-post handlar det inte om ett intrång och Lärarförbundets lokalavdelning har ingen misstanke om att rektorn läst någon annan anställds e-post.
Rektorn har själv informerat personalen om vad som har hänt.
Lärarförbundets jurister är nu inkopplade på fallet, men det är upp till läraren om hon vill göra en anmälan, vilket inte skett än.
Att läsa fackliga e-postmeddelanden kan vara en kränkning av föreningsrätten, vilket kan leda till skadestånd. Lärarförbundet har ännu inte tagit ställning till om de ska agera i den frågan.
– Nu gäller det att lösa situationen och för kommunen att hitta en ny rektor, säger Anne-Marie Jansson Enkler.
– Jag får många samtal från medlemmar som undrar vad som händer nu. Så just nu ligger fokus på det.
Det har funnits ett missnöje med ledarskapet på skolan under en längre tid. Lärarförbundets lokalavdelning har varit inkopplad, och tillsammans med ombud och skolchefen fanns en plan för hur det skulle hanteras under hösten.
Efter det inträffade väljer alltså rektorn att istället lämna sin tjänst.
Lotta Holmström