Den akuta bristen på NO-lärare visar hur avgörande lönen är för att locka fler till yrket. Nu är det upp till kommunerna att höja lärarnas löner.
Bristen på utbildade lärare av flera slag är stor och i vissa ämnen direkt alarmerande. Lärarförbundets uppmärksammade undersökning om lärare i naturorienterande ämnen och teknik påvisar en direkt akut situation. Bara 27 lärare tog examen i våras i dessa ämnen för skolår 7—9. För gymnasieskolan examinerades endast 38 lärare i NO-ämnen och teknik.
I dag finns nästan 4 000 lärare i NO och teknik i skolår 7—9. Redan med dagens situation saknar ungefär hälften rätt behörighet. Samtidigt står skolan inför stora pensionsavgångar. Mer än var fjärde lärare i Sverige kommer att gå i pension de närmaste tio åren. Det innebär att cirka 500 behöriga NO- och tekniklärare ska ersättas. De lärare som utexamineras räcker alltså inte ens till för att ersätta dem som går i pension. Än mindre räcker de för att öka andelen behöriga i NO och teknik.
Detta är oerhört allvarligt. Sveriges elever riskerar att inte få tillräckliga kunskaper när bristen på NO-lärare är och blir så stor. Det kommer att ge effekter inte bara för de enskilda eleverna, utan för hela samhället. Vem väljer teknikintensiva branscher i framtiden om inte intresset väcks för området i skolan? Hur ska vi kunna konkurrera med andra länder om vi inte har kunskaper inom teknik och NO?
Men problemet är inte nytt. Den arbetsmarknad som studenter med NO-intresse kan välja på är stor. Arbetsmarknaden inom ingenjörsyrkena erbjuder helt andra lönenivåer än vad lärarnas arbetsgivare gör. Varför ska man bli en dåligt betald lärare när man kan bli en betydligt bättre betald ingenjör? De låga lärarlönerna gör att läraryrket inte lockar.
Regeringen satsar under kommande år på utvecklingsinsatser inom naturvetenskap och teknik. Det är vällovligt. Men det innebär bara plåster på såren, inte en medicin för läkning. Det hjälper helt enkelt inte mot det grundläggande problemet. Med ett behov på cirka 2 000 utbildade lärare i ämnena krävs helt andra åtgärder.
Om inte arbetsgivarna tar sitt ansvar och höjer lärarlönerna står Sverige inför en nationell lärarkris. En nationell lärarkris betyder att eleverna inte får nödvändiga kunskaper för framtiden. Det betyder långsiktiga och tuffa konsekvenser för hela Sverige. Nu finns chansen att åstadkomma förändring.
Stödet för högre lärarlöner är stort från allmänhet, politiker och viktiga aktörer. Medlarna i avtalsrörelsen har påbörjat sitt arbete och vi väntar på vad de ska komma fram till.
Vi förväntar oss självklart ett första steg mot högre lärarlöner. Men det är kommunerna som har korten på hand. Det är de som bär ansvaret och som väljer vilka valörer vi ska spela med framöver. Höjda lärarlöner är nödvändigt för att locka fler att bli och vara lärare. Bristen på NO-lärare är, som Lärarförbundet så tydligt visat, akut. Tyvärr är det inte ett isolerat problem. Alla lärare är felavlönade.
Kommunerna har hittills sagt nej till lärarna. Det är dags för ett JA till lärarna. Ett ja till höjda lärarlöner är ett ja till Sveriges elever och Sveriges framtid.
Säg ja till lärarna, du också. Gör det på http://www.lararforbundet.se/efterlysning.