"Strax före sommaren landade Skolinspektionens årliga rapport till regeringen på mitt bord. Den hade den förvånansvärt positivt laddade titeln "En skola med tilltro till alla elever" och tar upp resultat och erfarenheter från förra årets tillsyner och granskningar."
Strax före sommaren landade Skolinspektionens årliga rapport till regeringen på mitt bord. Den hade
den förvånansvärt positivt laddade titeln En skola med tilltro till alla elever och tar upp resultat och erfarenheter från förra årets tillsyner och granskningar.
Jag satte mig tillrätta för att läsa. Det lät ju lovande – en skola med tilltro till alla elever. Det är en ganska tunn rapport. Textdelen omfattar knappt 60 sidor.
Redan i den inledande sammanfattningen – som fyller en textsida – börjar uppräkningen: majoriteten av alla skolor brister i sina resultat, undervisningen utgår inte från målen, lärandeuppdraget i förskolan hamnar i skymundan. Och så fortsätter det: låga förväntningar, får inte inflytande, okunskap, utreds inte, känner sällan till, får inte tillgång till, lever sällan upp till, missar ofta, utvärderar inte, långt kvar till, utgår sällan från, stödjer sällan, alltför liten inblick i …
Och så var det ju det där med ”brister”. Bara i den korta sammanfattningen används ordet sju gånger. I rapporten i sin helhet återkommer det 211 gånger. Ni läste rätt: 211 gånger på knappt 60 sidor!
Det finns knappt en sida där ordet brist inte används. Jo, jag hittade en: sidan 18 men den består bara av två
rader. Och söker man på ordet ”inte”, alltså vad förskolor och skolor, lärare och skolledare inte klarar, så ger det ordet mer än 400 träffar.
Att rapporten skulle ta upp brister och problem är nu inte så konstigt. Bristperspektivet ligger inbakat i Skolinspektionens inriktning och uppdrag. Men vart tog tilltron vägen? Titelns positiva ansats måste väl avspeglas någonstans. En sökning på ”positiv” gav fyra (4) träffar. Begreppet ”styrka” eller ”styrkor” finns över huvud taget inte med – enda gången man får träff på ordledet ”styrk” är i ordet styrkedja.
Begreppet ”profession” (professionell) ger en träff – och då, naturligtvis höll jag på att säga, i negativ bemärkelse, det vill säga att det saknas underlag för en professionell dialog. Självklart ska verksamheten i förskola och skola granskas kritiskt. Fel och brister ska påtalas – och åtgärdas. Men titeln En skola med tilltro till alla elever blev allteftersom läsningen framskred nästan ironisk – ja, till och med parodisk. Jo, jag gjorde naturligtvis en sökning på ”tilltro” också. Tre träffar, varav en på själva titeln. Så stor var den tilltron …
Leif Mathiasson Chefredaktör