Det surrar i Örebros fullsatta kongresshall. Efter ett långt sommarlov har kommunens drygt 1 000 grundskollärare samlats till den årliga och inspirerande starten på höstterminen.
Örebro tillhör den fjärdedel av kommunerna i Lärarnas tidnings undersökning som har en policy för lärarnas gemensamma fortbildning.
Lärardagarna, när samtliga lärare samlas i kongresshallen, är ett exempel. En förmiddag riktas till lärare på gymnasieskolan, en till lärare i grundskolan. Eftermiddagarna ägnas åt mer övergripande planering och diskussion.
— När det gäller konkret utvecklingsarbete vet vi att det sker bäst på skolornas hemmaplan. Lärardagarna ska inspirera. De fungerar som en gemensam start för alla där vi tar avstamp framåt, säger Margareta Borg som är en av kommunens två skolchefer och sitter med i programgruppen för lärardagarna.
Precis som i många andra kommuner kommer föreläsarna ofta från universitet och högskolor. Men om de stoppar arvodet i egen ficka är inget Örebros beställare tar någon hänsyn till.
— Det är klart att det inte känns bekvämt om det blir för kostsamt, säger Margareta Borg.
Kollegan Jan Lindblom menar att det främst är en fråga för arbetsgivaren, det vill säga universiteten och högskolorna själva.
— Är det en föreläsare som vi bedömer är relevant och viktig för våra lärare kan vi inte hindras av att han eller hon fakturerar i eget bolag. Det är universitetens ansvar att ha koll på sina anställda. Det har vi här i kommunen — vi kollar om våra anställda har bisysslor och det finns regler för det, säger han.
Gunilla Hedman är rektor på Stora Mellösa skola öster om Örebro. Hon är ofta ute och föreläser om sin skolas framgångsrika arbete och mer lär det bli framöver efter att de kammade hem Örebros pedagogiska pris som delades ut på lärardagarna.
Att hon, personligen, skulle ta betalt för sina föreläsningar har det aldrig varit fråga om.
— Det låter jättekonstigt att man kan göra det. Är man tjänstledig är det en sak men om man är anställd på heltid så bör det ingå tjänsten. Man kan väl inte jobba mer än 100 procent, eller hur?
— Det måste naturligtvis finnas individuella överenskommelser mellan anställd och arbetsgivare. Men om jag åker till Västervik och föreläser så ingår det i mitt uppdrag som rektor. Skulle det utgå ett arvode ska det förstås gå till min skola, säger Gunilla Hedman.