I Ängelholm har lärarfack och arbetsgivare enats om ett pilotprojekt för att utröna om mer lärartid på arbetsplatsen verkligen ger bättre elevresultat.
Att höja den så kallade måluppfyllelsen i skolan angavs som centralt när det nya läraravtalet Hök10 tecknades i maj förra året. En väg som anvisas är att sluta lokala avtal om ändrade arbetstider och arbetsorganisation.
I Ängelholm har kommunen och båda lärarförbunden enats om att i ett pilotprojekt pröva om ändrade arbetstider verkligen har den önskade effekten på elevernas resultat. Utgångspunkten är att lärarnas arbetsplatsförlagda tid ökar från dagens 1.360 timmar till 1.552 timmar per läsår. Förtroendetiden minskas i motsvarande mån. Mer lärartid i skolan ska ge rektorer och lärare mer utrymme för samarbete och planering.
Förändringen ger deltagarna en höjd månadslön med 1.500 kronor plus i snitt minst 500 kronor som fördelas individuellt efter prestation, alltså samma konstruktion som det centrala avtalet anvisar.
Nyheten i Ängelholm är att intresserade lärare själva får ansöka om att få vara med i projektet. Pengarna som kommunen avsatt räcker till ett 60-tal deltagare under en treårig projektperiod 2011-2013. Ger projektet positiva resultat tänker kommunen införa den nya ordningen på bred front i skolorna.
– Att först pröva förändringarna i ett begränsat pilotprojekt är en mycket intressant innovation, tycker Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.
Annars verkar dock intresset för lokala avtal om nya arbetstider och ny arbetsorganisation, vara lågt.
– Vi har ingen exakt bild men uppskattar antalet ingångna lokala avtal till mellan 10–20 i hela landet. I stort sett alla avser enskilda skolor eller arbetslag, säger Mathias Åström.
Ulf Edlund