Frödingskolan tar upp sex och samlevnad i alla ämnen. — Jag tänkte att det kunde bli krystat att ta upp de här ämnena på musiken, men när man sätter sig och tänker får man idéer, säger Mattias von Wachenfeldt.
Längst bak i musiksalen hänger gitarrerna på rad, men i dag vänder 7A på Frödingskolan i Karlstad ryggen åt dem. Fokus riktas i stället mot den neddragna filmduken. Lamporna är släckta och klassen knäpptyst när Mattias von Wachenfeldt sätter i gång ett videoklipp där Elvis gungar sina höfter till »Jailhouse rock«.
— Han gjorde en massa plattor och tjejerna skrek efter honom, men föräldrarna tyckte att hans dans var fruktansvärd, förklarar han och ber eleverna fundera över hur det ser ut i dag.
— Jag vill att ni tittar särskilt på kvinnorna i den här videon, uppmanar han sedan klassen och sätter i gång Marilyn Mansons »Tainted love«.
Framme på filmduken kryper Manson på en säng i sällskap med fyra kvinnor iklädda underkläder och kaninhuvuden.
— Vad tänker ni om det här? Tjejerna behöver inte ens ha huvuden. Varför tror ni att de gör så?
Enligt läroplanen har alla elever rätt till en likvärdig utbildning, men det är knappast en realitet när det gäller undervisningen i sex och samlevnad.
År 2008 gjordes en studie av sex- och samlevnadsundervisningen på alla högstadieskolor i Karlstad. Resultatet visade att undervisningen skiljer sig mycket mellan olika skolor, men också inom skolorna. Vissa lärare tar upp det ofta, andra nämner det inte alls. En nationell undersökning från 1999 visar samma sak.
För att få struktur på undervisningen och se till att alla elever garanteras en viss nivå har Frödingskolan arbetat fram en plan för hur sex och samlevnad kan inkluderas i alla skolämnen. Nio personer ur personalen har fortbildats och satt ihop ett material med konkreta tips på hur olika frågor kan tas upp. På textilslöjden kan man till exempel sy en regnbågsflagga för att uppmärksamma allas lika rättigheter.
Skolans lärare har fått meddela vilka områden de redan tar upp och vad de kan ta upp i fortsättningen. Jämställdhet, gromning och hedersrelaterat förtryck är några av de teman som, enligt planen, måste tas upp med alla elever någon gång under högstadiet.
Mattias von Wachenfeldt berättar att han var lite skeptisk i början.
— Jag tänkte att det kunde bli krystat att ta upp de här ämnena på musiken, men när man sätter sig och tänker får man idéer. Det är egentligen ganska enkelt att hålla de här lektionerna, säger han och förklarar:
— Det här är musik som eleverna tycker om och det finns mycket att diskutera. Jag är ingen expert på de här ämnena, men de tittar på de här videorna varje dag. Det är viktigt att bemöta det och väcka frågor.
Lektionen fortsätter och på främre raden stampar en och annan fot i takt till Eminems och Rihannas låt »Love the way you lie«. Videon tar upp teman som svek och våld.
— Såg ni scenen där han slår henne och i nästa klipp slocknar elden som hon håller i sina händer? Jag ser det som att de vill visa att kärleken dog där, säger Mattias von Wachenfeldt.
Egentligen borde lektionen sluta, men ingen verkar ha särskilt bråttom i väg när han vill visa en sista video. Det är en låt med Katy Perry och refrängen går »baby, you’re a firework, come on show them what you’re worth«.
— Man blir en förebild som lärare och jag vill förmedla någonting positivt, säger Mattias von Wachenfeldt när eleverna har gått på lunch.
— Det här handlar om livet. Det räcker inte att lära sig att spela tre ackord på gitarr. Det känns jätteviktigt att ta upp de här ämnena.
Anel Kasemovic i 7A tycker om att spela trummor och hade egentligen hoppats på att få öva under dagens lektion, men han är inte särskilt besviken.
— Det är bra att vi får veta mer om kärlek och sådant. De här lektionerna behövs för man kanske inte riktigt vet hur man ska göra, säger han efter lektionen.