Tommy Fransson är teckentolksartist och tolkade bland annat årets låtar i Melodifestivalen.
– Båda mina föräldrar är döva så teckenspråk är mitt modersmål. När jag var 18 år visste jag redan vad jag ville jobba med och utbildade mig till teckentolk.
Och artisteriet, varför den kombinationen?
– Jag har stått på scenen sedan jag var sex år. Har hållit på med amatörteater och även teckentolkat andras föreställningar. Jag har också skrivit och framfört egna verk, direkt på teckenspråk. Dessutom har jag jobbat som lärare, både som teckenspråkslärare samt som lärare i svenska och SO för döva elever. Det är också att stå på scenen.
Nu har du blivit rikskändis med dina tolkningar av låtarna i Melodifestivalen, hur förberedde du dig?
– Jag lärde mig texterna utantill och lyssnade noga på både text och musik för att kunna förmedla känslan som jag upplevde att låtarna gav. Min tolkning är subjektiv och går längre än att översätta. Jag försöker gestalta och vill att de döva ska få en liknande upplevelse av musiken som hörande. Det är därför jag ser så arg ut när jag tolkar Dead by Aprils Mystery, till exempel.
Vad är den största skillnaden på teckenspråk gentemot andra språk, skulle du säga?
– Att det är tredimensionellt. Det ger andra möjligheter än de talade språken. Fast tyvärr är teckenspråket på utdöende, eftersom man i dag försöker fixa nedsatt hörsel med tekniska hjälpmedel.
Är inte det bra då?
– Visst är det bra när utvecklingen går framåt, men många av de här barnen får problem senare. De kan tvingas flytta till en skola för döva när de är i högstadieåldern och har då inte full tillgång till något språk alls, eftersom de aldrig har fått lära sig teckenspråk. Det blir en svår resa för dem, i en ålder när de har så mycket annat att förhålla sig till.
Hur skulle du vilja att det var?
– Att man uppvärderade teckenspråk och lärde ut det parallellt med andra språk för barn med hörselnedsättning. Dessutom bör teckenspråk inte förknippas med funktionshinder. Det är ett etniskt minoritetsspråk.
Tycker du att teckenspråk skulle vara obligatoriskt i skolan, för alla elever?
– Ja, i någon form. I dag syns det inte alls i undervisningen. Men jag minns när jag var barn, då gick det ett tv-program som fick stor spridning. Många lärde sig lite ord och bokstäver. De är viktigt att få upp allmänhetens intresse för teckenspråk. Inom skolans värld kan det vara en hjälp i undervisning även för fullt hörande elever.
Hur då?
– Studier har visat att teckenspråket till exempel kan förenkla när man förklarar matematik, det blir ett visuellt komplement till det språkliga. Det kan också vara viktigt för elever med läs- och skrivsvårigheter. Teckenspråk ger en möjlighet att få tillgång till berättandet bortom orden.