Skolverket förkastar inte tidigare forskning, skriver Annika Hjelm i ett svar på Monica Isacssons inlägg i Chef & Ledarskap nr 2/12.
Utvärderingen blottlade att inga skolor är programtrogna utan plockar insatser från flera program. Det är bra när skolor gör medvetna val av insatser utifrån vad de behöver. Det ger dock anledning att ifrågasätta resultat från studier som dragit slutsatser om att antimobbningsprogram är effektiva. Sannolikt har de där studerade skolorna inte heller varit programtrogna.
Skolverkets utvärdering visar att skolor med organisatorisk stabilitet, som utvecklar en systematik i sitt arbete med förebyggande och åtgärdande insatser mot mobbning utifrån en kartläggning av skolans egna problem, och som involverar all personal och elever är framgångsrika.
Skolor kan åstadkomma detta själva genom att följa Skolverkets allmänna råd om diskriminering och kränkande behandling. En del skolor finner stöd i program och manualer, med dessa kan inte ersätta fundamentet för framgångsrikt arbete.
”Värdegrund och likabehandling i teori och praktik” är en kurs som Skolverket erbjuder förskolor och skolor som vill få stöd att utveckla sitt arbete. Den ges över hela landet under 2012–2014. Den och de nyligen reviderade allmänna råden utgör gott stöd.
Dessutom har Diskrimineringsombudsmannen (do) i samarbete med Skolverket och Skolinspektionen publicerat ett webbaserat stöd för arbetet med de lagstadgade planer mot diskriminering och kränkande behandling som alla förskolor och skolor ska ha (www.planforskolan.se).
Precis som Monica Isacsson skriver är personalens attityder, medvetenhet och inställning avgörande. Vi ska ha nolltolerans mot alla former av kränkningar.