Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund samförhandlar i avtalsförhandlingarna för att sätta gemensamt tryck mot Sveriges Kommuner och Landsting. Samtidigt attackerar förbunden varandra.
Mitt i avtalsförhandlingarna gjorde Lärarnas Riksförbund under sin kongress i början av maj ett eget utspel om lärares löner.
Förbundet krävde bland annat att legitimerade lärare ska få lägstalöner som ligger 10 000 kronor över dagens nivå, att karriärsteg för lärare införs med garanterade löneökningar på minst 25 procent och att obligatoriska lönesamtal införs. Senare förklarade LR att detta är gamla krav, som lyftes upp igen.
Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström kritiserar utspelet hårt.
— Detta var inte något särskilt klokt utspel. Att kräva olika nivågarantier kan ju uppfattas som ett steg ifrån individuell lönesättning. Om det leder till låsningar hos arbetsgivarna ökar inte förutsättningarna för ett framgångsrikt samarbete i avtalsrörelsen, säger Mathias Åström.
Försvårar utspelet avtalsförhandlingarna?
— Det är klart att om vi får en diskussion med arbetsgivarna om huruvida vi står upp för den individuella lönesättningen eller ej, så är ett sådant utspel till direkt nackdel för vår avtalsrörelse, det är det ingen tvekan om.
Lärarnas tidning har utan framgång sökt ordföranden för Lärarnas Riksförbund Metta Fjelkner för en kommentar.
Bara någon vecka tidigare hade verksamhetschefen på Lärarnas Riksförbund, Ullacarin Öhrn, kritiserat Mathias Åström i ett brev till medlemmarna. Bakgrunden var att Lärarförbundet förhandlingschef i Dagens Nyheter sagt att SKL ska stå emot andra fackförbunds lönekrav och i stället satsa på lärarna.
Ullacarin Öhrn förklarade att LR inte ställer sig bakom detta utspel, att det »provocerar andra fack« och att »Mathias Åströms agerande försvårar« fackens möjligheter att nå framgång i förhandlingarna.
»De enda som vinner på detta är arbetsgivarna«, hävdade LR:s avtalsförhandlare i medlemsbrevet.