Anmälningarna mot avknoppningarna av Tibble gymnasium i Täby och ett antal förskolor och skolor i Upplands Väsby avskrivs tills vidare av EU-kommissionen. Men de kan tas upp igen om det kommer in nya uppgifter.
Det var 2009 som en privatperson anmälde avknoppningen av Tibble gymnasium till EU. Anmälaren menade att det var ett brott mot EU:s statstödsregler att ge rektor och en lärare förtur och specialpris långt under marknadspriset.
Även andra avknoppningar på skol- och vårdområdet anmäldes, bland annat av fyra förskolor och tre skolor i Upplands Väsby.
Nu har EU-kommissionen avskrivit samtliga överklaganden utan att rikta någon kritik mot avknoppningarna. Det är ett administrativt ställningstagande som motiveras med att försäljningarna bara påverkat de lokala marknaderna.
Enligt Stefan Sagebro, departementssekreterare på näringsdepartementet, vill EU-kommissionen fokusera på större ärenden med ett större ekonomiskt genomslag på EU:s inre marknad. De svenska avknoppningarna har ansetts vara för små.
– Men man håller öppet för att ta upp de här fallen igen, eller andra av liknande karaktär, om det inkommer nya uppgifter som tyder på att den inre marknaden har påverkats, säger Stefan Sagebro.
Häromåret fick Täby kommun, genom en frivillig överenskommelse i efterhand, 6,6 miljoner kronor av Tibble fria gymnasium AB för den upparbetade verksamhet och det goda rykte som skolan bedömdes ha haft vid avknoppningen 2007.
Detta har också haft betydelse för EU-kommissionens beslut.
Enligt Stefan Sagebro innebär avskrivningen absolut inte att det nu är fritt fram att avknoppa offentlig egendom till underpris.
– Man måste värdera hela verksamheten, inte bara fastigheter och inventarier, genom ett upphandlingsförfarande eller en oberoende värdering, säger han.
Karin Lindgren