Hon har hängts ut inför hela svenska folket som läraren som inte klarar av att hålla ordning på sin klass. Men »NO-Malin« ångrar inte att hon ställde upp i tv. — Jag såg det här som världens chans att vidareutvecklas som lärare. Att få bli coachad av riktigt duktiga pedagoger och att få med sig nya metoder.
Tv-serien Klass 9A diskuteras intensivt på bloggar, i debattartiklar och på Facebook. En del kallar detta förnedrings-tv och tycker att lärarkåren svartmålas orättvist. Andra ser scenerna där lärarna misslyckas med att nå fram till eleverna som förklaringen till varför det går åt skogen för den svenska skolan.
Alla som har sett programmet förstår vilka svårigheter Malin Ledstam, lärare i matte och NO på Mikaelskolan i Örebro, har att ta plats i klassrummet och att leda lektionen.
Du utlämnas med alla dina brister och svagheter som lärare inför hela svenska folket. Hur känns det?
— Det är klart att det är lite jobbigt att bli en offentlig person på det här sättet. Men jag tror att det finns lärare som kan känna igen sig, som vet att de också har brister. Om programmet kan hjälpa dem på något sätt så är det värt det.
Ger Klass 9A en sann bild av dig som lärare?
— Programmet visar bara min svaga sida: Att jag inte har kontroll över klassen. Och det är väl det som fångar tittarna. Men det visar inte mina styrkor som lärare — all den kunskap jag har i mina ämnen och den goda kontakt jag har med eleverna.
Har du förändrats som lärare av att bli coachad av de inkallade pedagogerna?
— Ja, absolut. Jag har blivit en säkrare och tryggare lärare. Jag har lärt mig en massa knep och metoder för att ta plats i klassrummet och se till att det inte blir pratigt på lektionerna.
Kommer du och dina kolleger att coacha varandra nu?
— Det är svårt på grund av tidsbristen. Men det är något vi borde prioritera. Man kan lära sig massor av sina kolleger. Jag tror att alla lärare behöver coachas om vi ska fortsätta att utvecklas under hela vår yrkestid.