Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

De slår hål på myterna

TV-programmet Mythbusters inspirerar eleverna på Granbergsskolan när de filmar experiment på NO-lektionerna.

En pet-flaska flyger i en båge över mitt huvud. En Coca Cola-flaska sprutar ut skum. Högt uppe på idrottshallens tak står några elever och släpper ner föremål, tillsammans med en lärare. Alla filmas av kompisar.

På Granbergsskolans soliga skolgård pågår aktiviteter. Solen skiner, men kylan lurar i luften. Det är sexorna som filmar experiment i naturvetenskap, i projektet Mythbusters. Klassens lärare Mimmi Ivarsson leder arbetet med hjälp av Niklas Östlund, IKT-pedagog.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Foto: Martin Östergårds
Projektets första lektion började med att klassen diskuterade vad som är en myt. Några elever hade sett tv-programmet Mythbusters på Discovery Channel, där programledarna testar moderna myter. När klassen tittade på några avsnitt tillsammans kom idéerna igång. Eleverna kom på många intressanta experiment, till exempel vilket avstånd som är dödligt om man skjuter en kula under vatten och ifall myrorna dör om man häller ut Fun Light i myrstacken.

– Då kom vi in på etiska diskussioner, vad man får göra. Några ville pröva med myrstacken, andra tyckte att det var djurplågeri. Till slut enades eleverna om att man inte kan testa det, säger Mimmi Ivarsson.

Mimmi och Niklas har delat upp eleverna i grupper, som valde varsin myt att testa. Några grupper vill i stället göra experiment de känner till eller har hört talas om.

Gruppen Colorna ska ta reda på vad som händer om man stoppar Mentos–godis i olika kolsyrade drycker, som mineralvatten, Coca Cola och Cola Light. En annan grupp, The Busters, tänker pumpa upp pet-flaskor med luft och skjuta iväg dem. The Mythheroes undrar vad som faller snabbast av ett kilo bomull eller ett kilo järn.

För en vecka sedan provkörde eleverna experimenten, så att de vet vad de kan förvänta sig inför filmningen. I dag är det skarpt läge. Niklas har med sig fem väskor med utrustning från Mediecentrum i Bollnäs. I varje filmväska finns en dator med filmredigeringsprogrammet Pinnacle. Där finns också en filmkamera och en så kallad green screen för att kunna arbeta med bakgrunder. Niklas har gått igenom med klassen hur man filmar och hur man använder programmet.

Efter en gemensam genomgång försvinner eleverna från klassrummet. Några går in i angränsande rum, andra går ut på gården. Gruppen CCFL, ”Coca Cola for life”, har vita rockar och skyddsglasögon. De har stängt in sig i ett rum och byggt upp en studio. De ska prova ett bartrick som de hittat på Youtube. På Youtube-filmen var det öl i flaskan, men barnen har tagit Coca Cola i stället.

För att kunna lägga på en bakgrund så har de en green screen bakom sig när de filmar experimentet.

– Vi vill ha ett istema, därför är allt vitt. I bakgrunden ska vi ha isbjörnar i Antarktis och det ska snöa, berättar Tanja Rosengren.

Gruppen har lagt en Coca Cola-flaska i frysen över natten. När de tar ut den är vätskan flytande. Inte förrän de knackar flaskan i bordet så fryser vätskan.

Mimmi Ivarsson hjälper dem med frågor: Varför tror ni att det fryser? Barnen tror att det är något med kolsyran. Hur kan ni pröva det, undrar hon.

– Vi testar utan kolsyra.

– Ja, ni kan ta en flaska saft eller vatten och frysa in. Sedan testar ni i morgon igen, säger Mimmi.

Niklas Östlund kommer in och lyssnar.

– Kanske hänger det ihop med Mentosexperimentet? Vad kan kolsyran göra?

– Jag tror att det bara är kolsyran som spricker upp, säger Tanja Rosengren.

Idén att arbeta med Mythbusters kommer från Niklas Östlund, som hittade den på mässan Framtidens lärande. Filmerna och processen ska redovisas på klassens blogg i form av text och filmer.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Foto: Martin Östergårds
– Jag tror att eleverna jobbar bättre när de kan visa upp det de gör publikt och inte bara för Mimmi, säger Niklas.

Mimmi Ivarsson håller med. I chatter och forum är det inte så noga hur eleverna skriver. Men när de ska skriva i en blogg måste de bli mer noggranna. De behöver tänka på stavningen, att det ska finnas en röd tråd och att de inte ska skriva på hälsingemål. Nu ska ju föräldrar och andra läsa. Det underlättar att Niklas Östlund tidigare var NO-lärare på skolan.

– Annars hade jag aldrig valt ett NO-ämne, säger Mimmi.

Framför datorn är det också mycket lättare för eleverna att hjälpa varandra, påpekar Niklas. Bevis får vi ganska snart. När pappersgruppen ska redigera sin film, får de problem med bilden. En flicka från Mentosgruppen hör det och kommer genast över:

– Men det kan jag – jag kan visa!

Förutom målet att göra systematiska undersökningar i kemi och fysik så uppnår eleverna genom projektet mål i bild och svenska. Mimmi Ivarsson bedömer också deras förmåga att arbeta i grupp, att ta till sig andras idéer, diskutera och reflektera. Ovanligt många var aktiva i den inledande diskussionen om etik, berättar hon.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Foto: Martin Östergårds
Mimmi har gått en kurs i filmning, men känner sig inte särskilt hemma på tekniken. Men det gör inget, tycker hon.

– Tillsammans med eleverna fixar vi det. Det gäller att inse att barnen kan det bättre.

Eftersom eleverna på Granbergsskolan har valt experiment helt fritt, så kanske inte alla grupper lär sig så mycket nytt inom NO. Snarare testar de sina förkunskaper, söker svar på internet och lär sig resonera med varandra och lärarna, påpekar Niklas. De lär sig också att redovisa experimentet på ett naturvetenskapligt sätt, att presentera sin hypotes, genomförandet, resultatet och återkoppla till hypotesen i början.

Niklas Östlund rekommenderar alla lärare att samarbeta med andra ämnen för att få loss tid. Då kan man till exempel skriva storyboard i svenskan och redigera filmerna i bilden. Det är förstås lätt om man är klasslärare, men det går också utmärkt att jobba ämnesintegrerat i högre årskurser. Han tycker inte att man ska fundera så mycket.

– Våga och kör bara! Har man bara ämneskunskaperna så klarar eleverna tekniken själva. Annars finns det instruktionsfilmer på Youtube och PIM.

Text: Maria Lannvik Duregård

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!