Image may be NSFW.
Clik here to view.I höst startar Matematiklyftet på allvar. Skolverket ska ansvara för att alla mattelärare och alla rektorer ska fortbildas inom matematikdidaktik inom de närmsta fyra åren. Vi pratar om mellan 40 000 och 50 000 lärare, enligt beräkningar från Skolverket.
En stomme i bygget är de 1 000 matematikhandledare som ska handplockas och utbildas, lärare som anses extra skickliga och som på deltid ska föra sina kunskaper vidare till sina kollegor.
Än så länge är det tidigt att ha synpunkter på upplägget; Skolverket har fram till 31 oktober i år på sig att redovisa hur utbild-ningsplanen ska se ut för dem som ska delta i Matematiklyftet. Då ska de också berätta för regeringen hur de ska samarbeta med NCM, hur de ska arbeta med stödmaterial och en ny webbplattform som ska tas fram. Det ska bli intressant att ta del av och vi lovar att rapportera!
Jag är också nyfiken på hur man väljer ut vilka lärare som blir handledare och vilka förutsättningar de får att utföra sitt uppdrag. Och jag undrar hur man väljer ut vilka lärare som först ska få gå vidareutbildningen och hur väl den kan anpassas efter varje lärares behov och situation.
En sak känns dock viktigast av allt: Den matematiksatsning som avslutades 2011 fick kritik för att den snarare minskade likvärdigheten för eleverna än ökade den. De skolor som hade engagerade lärare och rektorer fick mer projektpengar och mer tid att utveckla undervisningen. Att se till så att det inte upprepas måste bli en hög prioritet hos både Skolverket och skolhuvudmännen!