Bristande kommunikation och politiker som inte lyssnat. Så förklarar de ansvariga krisen i Kävlinge.
Skolchefen i Kävlinge, Rose-Marie Bergman, lämnar sitt jobb efter den massiva kritiken från Skolinspektionen. Kommunens högste ansvariga skolpolitiker, kulturnämndens ordförande Charlotte Lindblad (M), ser beslutet som en framtidssatsning.
- Rose-Marie Bergman ska arbeta med skolutveckling vilket är vad hon verkligen brinner för och något vi ser som väldigt viktigt, säger hon.
Turbulensen kring Tolvåkersskolan utlöstes i november 2010 när en grupp föräldrar krävde tvångsförvaltning av skolan sedan deras barn under sin högstadietid haft sju rektorer och 52 vikarier. Skolinspektionen riktade efter sitt besök svidande kritik mot kommunen för brott mot skollagen. Det brast i både värdegrundsarbete och pedagogisk ledning. Lärare hade tvingats vikariera för varandra utan relevanta kunskaper och det saknades både stödundervisning och ordningsregler.
Redan tidigare hade Lärarförbundet slagit larm till Arbetsmiljöverket som, efter att ha konstaterat att lärare utsatts för kränkningar, hotade med vite om inte kommunen vidtog åtgärder.
En konsekvens av krisen blev att kulturchefen, högste ansvarige tjänsteman, fick lämna sitt uppdrag. Samtidigt satte kommunen in en rad åtgärder. I svaret till Skolinspektionen pekar man på bland annat höjd skolpeng för högstadiet med 4 000 kronor per år, tillfälligt ökad lärartäthet på Tolvåkersskolan med 40 procent, en förstärkning av den centrala förvaltningen och kompetensutveckling för personalen.
Charlotte Lindlbad förklarar krisen med brister i kommunikationen och många som felat.
- Jag kan bara be om ursäkt för att vi i kommunen och jag som politiker inte förstått de signaler vi fått tillräckligt tydligt, säger hon.
- Vi har tagit kritiken på största allvar och satt in väldigt kraftfulla åtgärder. Jag hoppas att det inte går så långt som till tvångsförvaltning. Det är svårt att för mig se vad staten skulle kunna göra som vi inte redan gör. Nu sjösätter vi också ett femårigt skolutvecklingsprojekt.
Eftersom många elever har kunskapsluckor har matematikundervisningen förstärkts. Eleverna erbjuds lovskola, både under terminen och i sommar, och läxhjälp två gånger i veckan.
En extern konsult genomför djupintervjuer om den psykosociala arbetsmiljön med personalen. Resultatet ingår i underlaget för den fortsatta bemanningen.
Tolvåkersskolan, som slogs ihop med Söderparksskolan, blir åter en egen enhet och i april tillträder de två nya, fasta rektorerna, Britt Lauritzson och Agneta Olander.
Skolinspektionen föreslår ingen tvågsförvaltning av Tolvåkersskolan i sitt yttrande till regeringen. Kommunen har vidtagit åtgärder och Skolinspektionen vill göra en uppföljning för att se vilka effekter det får.
Regeringen har beslutat att gå på Skolinspektionens linje. Därmed blir det inte någon tvångsförvaltning av Tolvåkersskolan.
Anne Jalakas