Hur ofta förskolor i privat regi får tillsynsbesök varierar kraftigt mellan kommunerna. I Stockholms stad kommer inspektören bara vart sjunde år.
Lärarnas tidning har frågat 20 kommuner hur ofta de gör planerade tillsynsbesök i förskolor i privat regi. De tillfrågade kommunerna har störst andel privatdrivna förskolor i landet, sammanlagt hälften av samtliga platser.
Besöksfrekvensen varierar från minst ett per år i Uddevalla till ett vart sjunde år i Stockholms stad (se faktarutan ovan).
Till skillnad från när det gäller fristående grund- och gymnasieskolor, där statliga Skolinspektionen har tillsynsansvaret, är det enligt skollagen kommunerna som ska kontrollera om förskolorna uppfyller de krav som följer av lagar och föreskrifter.
Ansvaret innebär att kommunen måste ha ett system för att för upptäcka missförhållanden. Här ingår kvalitetsredovisningar och andra dokument som förskolechefen undertecknar på heder och samvete och skickar in. Men för att se om de intygade uppgifterna stämmer med verkligheten krävs regelbundna besök på plats.
Stockholm fick hård kritik av revisorerna nyligen för de glesa besöksintervallen och för att tillsynen inte görs enligt någon plan utan när det kommer in klagomål. Följden blir att missförhållanden kan fortgå i åratal utan att upptäckas.
— Vi är två inspektörer på 800 adresser, inklusive de fristående familjedaghemmen och fritidshemmen. Ambitionen är att nystarter ska få besök första året och att vi ska ha hunnit runt till samtliga vart femte år. Men det hinner vi inte, säger Britt Milerud, en av de två tillsynsinspektörerna.
— Familjedaghemmen har vi fått lägga åt sidan just nu.
Utbildningsförvaltningen får lita till att föräldrar, personal och allmänhet hör av sig. Klagomålen har prioritet, då åker man ut oanmält och gör dessutom uppföljningsbesök. Konsekvensen blir att de reguljära besöken sinkas ännu mer.
— Regelbunden tillsyn är ju också pedagogisk utveckling. I Stockholm får vissa väldigt mycket och andra ingenting, säger Britt Milerud.
Lärarförbundets privata sektion i Stockholms lokalavdelning tar kontakt med utbildningsförvaltningen när de får höra om missförhållanden.
— Det är för att medlemmarna inte ska behöva anmäla själva och bli utsatta för obehag från arbetsgivaren, säger ombudet Annelie Hansdotter.
Lojalitetsplikten är starkare i privat än i offentlig verksamhet och balanseras än så länge inte av någon grundlagsskyddad yttrandefrihet. Det händer att anställda blir anklagade för att ha läckt till utbildningsförvaltningen, till exempel efter en flygande inspektion.
Nu talar alla partier om att införa meddelarskydd i den privata välfärden. Det vore bra för det långsiktiga kvalitetsarbetet, tror Annelie Hansdotter.
— I förlängningen kan det leda till att arbetsgivarna står lite mer på tå, säger hon.
Lärarförbundet vill också att Skolinspektionen tar över tillsynen från kommunerna, så att alla delar av skolväsendet granskas på ett likvärdigt sätt, oavsett huvudman.
Efter att ha fått signaler om att det brister i tillsynen av de fristående förskolorna har Skolinspektionen gjort en enkät till landets kommuner och en närmare studie av 20 av dem. En rapport presenteras i april. Enligt projektledaren Per Eksath finns det stort utrymme för förbättringar.
— Den vanligaste kritikpunkten är att kommunen förlitar sig på att föräldrar, som är i beroendeställning, ska ta kontakt när något inte fungerar. Det är en alltför passiv hållning, säger han.