Av den första kullen elever på den gymnasiala lärlingsutbildningen gick bara hälften färdigt. Och av dem som gick klart fick hälften ett jobb. Det visar Skolverkets utvärdering av den nya utbildningen som startade på försök 2008.
Under de tre första åren deltog över 13 000 elever i den gymnasiala lärlingsutbildningen. Nu visar en första utvärdering från Skolverket att många inte gick klart.
Under de två första åren hade mer än var tredje elev, 35 procent, hoppat av. De flesta bytte till en mer traditionell yrkesutbildning.
Av de elever i första kullen som stannade kvar under hela utbildningen fick 44 procent ett slutbetyg. Men endast 30 procent fick grundläggande behörighet till högskola.
Motsvarande siffror för all yrkesutbildning visar att 68 procent fick ett slutbetyg och 56 procent fick grundläggande behörighet till högskolan.
Av de elever som fullföljde lärlingsutbildningen blev ungefär hälften erbjudna ett jobb.
Sedan 2011, då den nya gymnasieskolan infördes, är lärlingsutbildningen permanent. Utbildningen är treårig och minst halva tiden, cirka 50 veckor, är förlagd på en arbetsplats. Den vanliga yrkesutbildningen har minst 15 veckor vara arbetsplatsförlagt lärande.
Ulrika Sundström