
”Kunskap kommer till uttryck i olika former – såsom fakta, förståelse, färdighet och förtrogenhet – som förutsätter och samspelar med varandra”. Det är ett tankvärt citat ur Lgr 11 som passar inte bara i skolans värld utan också i många andra sammanhang när planering ska göras.
När redaktionen planerar innehållet i kommande nummer är det viktigt för oss att tänka ur ditt, läsarens, perspektiv. Goda exempel från arbetsplatser är bra, likaså fakta och fördjupning, men inte bara det. Allt innehåll måste samspela för att ge dig kunskap och ökad förståelse utifrån ett fritidspedagogiskt perspektiv. Gärna på ett lustfyllt sätt utan att vi för den skull gör avkall på djupet. Det är vårt mål.
Inför det här numret har en röd tråd i planeringen varit den pedagogiska planering som ni utför i verksamheterna. Alltså en planeringen som också är kopplad till styrdokumenten för kvalitetens skull. Ett exempel är reportaget om surfplattorna. Annedalsskolans fritidshem i Göteborg har ett tydligt kreativt förhållande till IT-teknik. I läroplanen är det lätt att hitta stycken som stöd i planeringsarbetet, exempelvis att ”skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem”. För att få syn på vad som är viktigt, här och nu, krävs inte bara planering. Initialt behövs också kunskap, idéer och tid.
Anna Stolsner poängterar på sidan 16 att barnen är en verklig tillgång i planeringen om man utnyttjar deras kompetens på rätt sätt. Att göra barnen delaktiga i planeringen, menar hon, är inte att de bara ska få ”önska” saker, utan det handlar om verklig planering, genomförande och utvärdering.
Rödabergsskolan i Stockholm satte sina planer i verket för några veckor sedan. De hade bestämt att bjuda in politiker till fritidshemmet för att visa och berätta om verksamheten. Så blev det också. Utbildningsministern var inbjuden men prioriterade någonting annat, men hans statssekreterare däremot hade tid att komma, se nästa sida.
Nu är det hög tid för oss att planera tidningar som ska komma framöver.
Har du tips på vad du vill läsa om får du gärna höra av dig!
