Läromedel för hem- och konsumentkunskap i de yngre åren växer inte på träd. Därför lanserar Konsumentverket nu en uppdaterad version av en gammal favorit.
Men på tio år hinner det hända mycket i konsumentvärlden. I samband med att nya kursplanen i hem- och konsumentkunskap träder i kraft presenterar Konsumentverket därför en uppdaterad version av ”Smarta val”. Helén Spetsmark, informatör på Konsumentverket, berättar att planerna började smidas redan under förra våren och den äldre upplagan utvärderades av lärare som använt sig av materialet i undervisningen.
– Vi behöll sådant som de tyckte var användbart, tog till oss önskemål om tillägg och så har vi förstås sett till att materialet stämmer överens med innehållet i nya kursplanen för hem- och konsumentkunskap, säger Helén Spetsmark.
Den främsta kanalen för att få barn medvetna är skolan och undervisningen – och därmed lärarna. Men det är inte bara att skapa ett material, lärarna måste förstås gilla det och använda det. Därför har det enligt Helén Spetsmark varit viktigt att involvera just hem- och konsumentkunskapslärare i arbetet.
En lärare i ämnet, Maria Feldt, har även haft ett finger med i spelet då det gäller att ta fram det nya materialet. Dels är hon medförfattare, dels har hon kommit med förslag på övningar och testkört materialet med sina elever.
På Konsumentverket tycker man det är viktigt att satsa på de unga. Att de tidigt lär sig göra val och vet hur dessa påverkar hälsa, ekonomi och miljö.
– En rad undersökningar visar att barn och unga blir konsumenter mycket tidigare än förut och att de dessutom påverkar sina föräldrar i högre grad. Därför behöver de lära sig bli kritiska konsumenter för att kunna göra smarta val, förklarar Helén Spetsmark.
I Smarta val får vi följa en familj, bestående av en pappa, två barn och en hund och hur de hanterar olika val under dagens alla måltider – inklusive det viktiga mellanmålet – i affären och under fyra årstider. De korta berättelserna är inte värderande men inbjuder till reflektioner och diskussioner. Varje avsnitt avslutas med fakta, olika uppdrag och diskussionsuppgifter.
– Stora frågor ryms i ett till synes vardagligt material, sammanfattar Helén Spetsmark.
Tanken är att man ska kunna gå in och ut i materialet som är så uppenbart att en utförligare lärarhandledning inte behövs. Däremot finns en sammanfattning om det centrala innehållet i kursplanen för årskurs 1–6. Helén Spetsmark säger att förhoppningen är att inspirera till ämnesövergripande samarbeten mellan lärare i andra ämnen och fritidspedagoger:
– Dels vinner man tid, dels möjliggör det mer undervisning om konsumentfrågor där eleverna lär sig se samband.