Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

De yngsta vet råd

$
0
0

I köket erbjuds både kost och kunskaper. Maten lagas av egen kock och dörren står öppen för barn och föräldrar i Måbra förskolor.

Någon tyckte att vi skulle börja med ”Elinas matkasse”, säger förskolechefen Solveig Karlsson.

Elina Pihlanens mat är uppskattad. På hennes anslagstavla i köket uttrycker en flicka en önskan om att få låna hem kocken så att hon kan laga maten, och barn som slutat på förskolan ber att få komma tillbaka dit och äta. Och det händer att de som går på Bollen nu kramar Elina Pihlanen och tackar för maten.

Men, ta efter affärsidén ”Linas matkasse” med leveranser av mat till hushåll kommer man knappast att göra på Måbra förskolor.

– Det går nog inte, men vi har pratat om att sälja portioner som blivit över. ”Jag skulle köpa direkt”, sa en förälder, säger Solveig Karlsson.

Kostmedvetenhet som krockar med tidsbrist hos familjerna ligger bakom förfrågningarna om att få hem mat från förskolan, tror hon. Och att Måbra förskolor, där Bollen ingår, anstränger sig för att laga nyttig och god mat.

Elisabeth Kvanman är vd för de fyra enheterna i Upplands Väsby. När hon år 2007 tog över dem var det med verksamhetsidén ”en sund och aktiv livsstil”.

När vi satt oss i personalrummets röda soffa berättar hon om beslutet att anställa egen personal för verksamhetens alla delar, inklusive lokalvårdare. Att alla är involverade gör det lättare att nå målen, anser hon.

Varje förskola har en egen anställd kock, och tillsammans med de två förskolecheferna har kockarna köksmöte var femte vecka. Man planerar maten ett halvår framåt och delger varandra recept och kunnande. Elisabeth Kvanman sköter upphandlingarna i samråd med kockarna.

Råvarorna köps delvis av producenter i närheten och maten lagas från grunden och ska vara nyttig. För att åstadkomma det följer man i stort Livsmedelsverkets råd. Matsedeln är inte strikt näringsberäknad, men präglas av grönsaker, råkost och frukt. Soppa, fisk och vegetarisk mat serveras var sin dag i veckan, men sötsaker, pizza och hamburgare undviker man.

Elisabeth Kvanman, med en bakgrund som undersköterska och fritidspedagog med ett aktivt friluftsliv, vill fostra till goda kostvanor.

– Vad kostar det inte samhället att människor blir sjuka?

Vid ett bord i personalrummet sitter tre av Bollens barn i fyra-femårsåldern. Agnes Qvist börjar bli klar med sina plättar med sylt. Elliot Höök är uppe i ungefär fyrtiofyra pannkakor och Luna Lövnes Lilja koncentrerar sig på kanterna på sin enda pannkaka. Vid bordet sitter också förskolläraren Helen Rågård och pratar med barnen medan deras favoriträtt växer fram.

– Vilken sorts sylt ska det där bli? frågar hon.

– Blåbär och lingon, svarar Agnes Qvist, medan hennes hand med en blå krita rör sig över papperet.

Elliot Höök ritar några gula rundlar till, räknar dem och säger att han kan äta hundra pannkakor.

– Men när äter vi pannkaka här på förskolan? frågar Helen Rågård.

– Till mellis, säger Luna Lövnes Lilja, utan att ta blicken från sin teckning.

– Just det, för vi äter inte det till lunch, säger Helen Rågård.

Matråd med barnen har förskolorna haft länge, men för de tre är det första gången. Under en dryg halvtimme har de gissat namn på frukter och grönsaker på bild och sett på ett ark med överkorsade sötsaker och pratat om dem.

Elina Pihlanen kommer in från köket och tar sin vanliga plats i matrådet medan broccoligratängerna till lunchen gräddas.

Barnen skriver sina namn på de färdiga teckningarna.

– Sen får ni berätta för era kamrater vad vi har pratat om, säger Helen Rågård. Ni kan visa dem era bilder.

 

Sex veckor framåt ska de tre, plus ytterligare en pojke, träffas en gång i veckan och prata om nyttigt och onyttigt innan de blir avlösta som representanter av några kamrater. De som ingår i matrådet ska framföra synpunkter från de andra barnen, till exempel på vilken mat de helst vill ha.

– Snäcksoppa – med pastasnäckor – och fiskgratäng brukar de fråga efter, säger Elina Pihlanen.

Hon känner barnen och kan deras favoriter. En följd av att förskolans sätter kosten i centrum är att dörren till köket står öppen. Barnen kan komma in när de vill och sitta där, rita eller hjälpa till.

Hon är nöjd med att de nyttiga rätterna har slagit igenom och är nästan lika efterfrågade som pannkaka och pizza. De pappor och mammor som vill ta efter hennes kokkonst får gärna med sig recepten hem.

Mimmi Palm

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>