Förordet till boken Värdefullt lärande – den goda cirkeln är skrivet av Lou Rossling. Här är ett utdrag:
"Värdefullt lärande – den goda cirkeln hjälper den som vill utvecklas till en medveten ’utvecklare’. Med hjälp av en rad olika praktiska vardagsexempel visar lärare och elever att själva upplevelsen är grunden i att utvecklas. Mest glad blev jag av att läsa om hur vi på ett ganska enkelt sätt kan gå ifrån felsökarpedagogik till förståelse och övertygelse. Och därigenom ge kraft till det som man vill ha mer av.”
Boken bygger på berättelserna från ett skolutvecklingsprojekt, som har pågått under en fyraårsperiod, med fokus på uppskattande pedagogik. Boken är skriven av lärare och elever tillsammans med författare/redaktör Ulrika Bergmark. Berättelserna handlar om elevers och lärares vardag, från förskolan till de senare åren i grundskolan. Att få läsa verkliga berättelser känns alltid trovärdigt, och det gör det lättare att omvandla andras erfarenheter till sin egen lärarroll. Författaren vill visa att lärare i förskolan och grundskolan har mycket gemensamt.
Berättelserna är indelade i fyra olika kapitel:
- Att lära med hjälp av förnuft, känsla och kropp.
- Att se, bekräfta och uppskatta eleverna.
- Att låta eleverna ha inflytande över och aktivt delta i undervisningen.
- Elever reflekterar över sin vardag i skolan.
Varje kapitel avslutas med ”tankar kring”, här ger Ulrika Bergmark sina egna reflektioner kring kapitlet och det finns också reflektionsfrågor, praktiska övningar och fortsatta lästips.
Jag tycker om böcker där mina egna reflektioner under läsprocessen blir viktiga, där man får jobba med sina egna tankar och sätta det man läser i relation till sin egen vardag.
Boken vill visa hur viktigt det etiska förhållningssättet är hos oss lärare, för att ett värdefullt lärande ska uppstå. Hos mig väckte det tankar kring vad det egentligen är att ha ett etiskt förhållningssätt – vad betyder det för oss lärare? Eller för alla människor? Jag tror att man alltid måste jobba med sig själv och sina uppfattningar och värderingar. Bland annat genom att reflektera över sin yrkesroll i vardagen. Ulrika Bergmark menar att reflektion innebär att blicka bakåt, se nuet och titta framåt. Att lära sig av sina erfarenheter.
Ett tips jag har tagit till mig från boken är ett sätt att skriva loggbok. Det är läraren Iris Rosengren Larsson som beskriver hur hon har gjort. Hon använde en anteckningsbok i A5-format, där vänstra sidan fick rubriken ”Handling” och den högra fick rubriken ”Reflektion”. När hon till exempel läste något intressant skrev hon ner det på vänstersidan och på den högra skrev hon ned sina tankar om det. Att föra loggbok kontinuerligt tycker jag är mycket utvecklande och detta sätt verkar konkret och enkelt.
Boken Värdefullt lärande – den goda cirkeln vill visa hur vi alla påverkas positivt om vi väljer att fokusera på de positiva styrkorna i den pedagogiska vardagen. Det är processen i lärandet som är det viktiga, inte alltid vad man kommer fram till. I boken hänvisas det till en fransk 1500-talsfilosof, Michel de Montaigne, som menade: ”Att undervisa är inte att fylla en hink med vatten utan utan att tända en eld”. Ulrika Bergmark menar att det är viktigt att synliggöra det goda vardagsarbetet som görs i förskola och skola, att reflektera över lärandet och sina erfarenheter och att dela med sig till varandra för att kunna fortsätta utvecklas.
Maria Kruse