Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Våga ställa krav

Se inte yrkeselever som lata och obildbara - för då blir de det! Det säger Pia Berg, nybliven målerilärare, som vill uppmuntra branschen att ta vara på alla duktiga tjejer.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Foto: Hasse Hedström

På S:t Martins gymnasium i Sundbyberg har ettorna på måleriprogrammet just börjat sin lektion.

Pia Berg går runt och låser upp dörrarna och de 13 eleverna i vita målarbyxor fortsätter där de slutade sist. Verkstadslokalen är inredd så att varje elev har ett rum på ca 4 kvadratmeter, som ska spacklas, slipas, målas och tapetseras – och bedömas. Eleverna har hunnit olika långt och ett par elever med hög frånvaro har en hel del att ta igen.

– Känn efter på väggen så vet du var det behöver slipas. Är det några ojämnheter så spacklar du över. Jag tycker att du fokuserar på det först, sedan är det bara det roliga kvar. Målning och tapetsering – yihoo! säger Pia Berg uppmuntrande till en av eleverna .

Själv är hon målare sedan 20 år tillbaka. Hon tycker fortfarande att det är ett roligt yrke och det märks. Pia Berg är snabb och energisk när hon instruerar eleverna, ena stunden i grundläggande tapetsering, nästa stund i mer avancerad dekorationsmålning. När de ställer frågor svarar hon med motfrågor som får dem att tänka efter själva och ta eget ansvar för arbetet, inte bara utföra en uppgift.

– Alla kan inte bli de bästa målarna men jag försöker vara tydlig med vad som krävs för att klara av yrket. I verkligheten finns det betalande kunder och då funkar det inte att slarva.

Pia Berg gick målarprogrammet i Nyköping i mitten på åttiotalet. Hennes morfar var målarmästare i Leksand, men yrkesvalet gjordes framför allt efter en lyckad praoperiod i nian. Det har hon aldrig ångrat och i dag är även Pia målarmästare.

– Målaryrket passade mig! Man får röra på sig, göra fint, se resultat och börja tjäna pengar direkt efter gymnasiet. Dessutom har jag haft stor nytta av måleriet i egna boenden och byggprojekt.

Det är inte vilket projekt som helst hon syftar på. Pia Berg älskar vatten och dyker eller snorklar gärna, så tillsammans med sin sambo byggde hon en husbåt. Det tog fyra år och sedan bodde de där i ett år, tills de fick barn.

– Det var hur kul som helst och båten har varit med i flera inredningstidningar. Men när stormen Gudrun kom och jag var ensam hemma och höggravid, insåg vi att det inte var det mest praktiska stället att bo på, berättar hon.

I slutet på 1990-talet flyttade Pia Berg till Stockholm och blev egen företagare inom måleri, vilket hon var ända till i somras. I början arbetade hon ofta åt andra byggföretag, men med tiden fick hon fler och fler egna kunder. Främst har hon sysslat med lägenhetsrenoveringar.

– Jag ville ta mer ansvar, kunna planera min tid. Samtidigt ville jag också få credit för det bra och effektiva arbete jag gjorde. Jag trivdes bra som företagare och vet att jag alltid kan gå tillbaka till det om jag vill, berättar Pia Berg.

Det är Pia Bergs första termin som lärare och hon känner sig lite som ”Bambi på hal is” där hon halkar runt bland arbetsplatsmöten, elevvårdskonferenser och nya skolreformer – något hon även beskrivit som krönikör i Yrke. Men även om livet som ny lärare är förvirrande, är det trots allt mer greppbart än kaotiskt.

– Jag gillar att det händer saker hela tiden, det var en av anledningarna till att jag ville bli målare. Så snabba ryck i vardagen har jag inga problem med. Det är snarare skolan som organisation, att det tar lång tid att förändra saker, som jag är ovan vid, förklarar Pia Berg.

Något som hon fått jobba mer med än väntat var att forma de 18 ettorna till en grupp.

– Som mentor för klassen har jag ägnat mer tid åt att prata om värderingar och olämpligt beteende än att utveckla mina pedagogiska idéer. Det märks att vissa elever inte haft så stora krav på sig i grundskolan, men det har blivit bättre nu mot slutet av terminen.

Att vara tydlig och konsekvent i mötet med människor har Pia Berg erfarenhet av från annat håll. I Stockholm ville hon göra något mer än att bara måla, och kom i kontakt med ett företag som bedriver social rehabilitering. Pia blev kontaktperson för unga vuxna som hamnat i kriminalitet och missbruk och den erfarenheten har hon nytta av som lärare.

– Kaxiga attityder biter inte på mig, jag har träffat värre. Jag känner igen slang som har med droger att göra, jag kan terminologin. Skulle en elev hamna i ett missbruk, tror jag att jag skulle upptäcka det rätt tidigt, säger Pia Berg.

Pia Berg vill jobba mycket med infärgning, att lärarna i kärnämnen och yrkesämnen samarbetar för att eleverna ska förstå syftet med att lära sig olika saker.

– Hittills har jag bara hunnit göra ett jobb ihop med svenskläraren, men det går att utveckla mycket mer. Matte och måleri funkar bra ihop, eleverna måste kunna räkna ut materialåtgång, och i engelskan kan man lära ut fackorden.

Pia Berg är medveten om att det innebär ett merarbete för lärarna, men ser inte det som ett hinder.

– Forskningen handlar mycket om att skapa sammanhang för eleverna och i GY 2011 betonas arbetsprocesser. Då borde man också kunna ställa de kraven på lärarna, menar hon.

Pia Berg tycker också att synen på yrkeseleverna behöver förändras. Om lärarna ser yrkeseleverna som okunniga och börjar förenkla undervisningen för att vara snälla, skapas en ond cirkel.

– Man blir som man blir sedd. Vår inställning måste vara att man blir hantverkare för att man vill det, inte för att man inte klarar av att bli något annat. Vi måste sluta stigmatisera yrkeselever som tröga.

Även Måleribranschens Yrkesnämnd vill ha bildade målare och har börjat ställa krav, berättar Pia Berg. För den som går ut gymnasiet med ett eller flera F i betyget kommer yrkesnämnden att dra av 1 000 av de 3 000 timmar som eleverna får med sig från gymnasiet. Det spelar ingen roll om det underkända betyget gäller ett kärnämne eller ett yrkesämne. Avdraget innebär att tiden som målarlärling blir längre, att den nyblivna målaren hamnar längre ner i lönetrappan och tjänar mindre. För att bli fullbetald målare krävs 6 800 timmar.

– Vi måste tänka annorlunda för att höja ribban. Jag kommer att fortsätta ställa höga krav på eleverna, även om det inte alltid är populärt. För att klara sig i samhället behöver de inte bara godkända betyg, de måste också kunna uppföra sig, komma i tid och lösa problem.

På samma sätt anser Pia Berg att det är katastrofalt att högskolebehörigheten inte längre ingår i yrkesutbildningarna.

– De som har stöd hemifrån kommer att läsa in den ändå, men vilka gör det inte? Det här kommer att vidga klyftorna mellan olika samhällsklasser. Eleverna är så unga, de behöver ha många dörrar öppna för framtiden, säger hon.

En annan fråga som ligger Pia Berg varmt om hjärtat är varför så få tjejer är målare. Betydligt fler utbildar sig till målare i dag än när hon gick i gymnasiet, men få stannar kvar i yrket någon längre tid. Hon medger att yrket är fysiskt krävande om man inte tränar, men tror inte att det är främsta orsaken.

– Jag blev klappad på huvudet och kallad lilla gumman många gånger i början av min målarkarriär och fick frågor som ”När kommer den riktiga målaren?”. Sånt händer inte en kille. För mig blev det en sporre, men ibland kan det vara tufft att vara tjej i ett mansdominerat yrke säger Pia Berg.

Hon ser att attityderna har blivit bättre med åren. Men fortfarande finns mycket som behöver förändras i yrkeskulturen, inte minst när tjejerna vill skaffa barn och tillfälligt behöver avstå från vissa arbetsuppgifter av oro för att de värsta kemikalierna ska skada fostret.

– Chefens inställning är viktig. Det räcker inte att det finns rättigheter om det knorras på arbetsplatsen, för då fungerar det inte.

– Tjejer är ofta duktiga målare, så jag hoppas att branschen tar sitt ansvar och tar vara på dem, trots att de blir gravida ibland. Byggbranschen är tyvärr väldigt konservativ, men jag sätter stort hopp till alla yngre killar, säger Pia Berg.

När hon själv blev gravid ställde kombinationen måleri och egenföretagande till problem. Pia Berg hade ingen möjlighet att välja bort vissa arbetsuppgifter och hon blev sjukskriven av läkaren. Dock godkändes inte det av Försäkringskassan och ett ”Moment 22” uppstod. Försäkringskassans enda råd var att åberopa psykiska besvär – då skulle hon kunna få ersättning. I stället skrev hon en debattartikel i Aftonbladet.

– Jag blev så upprörd. Hade jag varit anställd hade det varit annorlunda, om inte annat hade det blivit en facklig fråga. Och skulle jag blivit pappa hade det inte ens varit ett problem. Kvinnor blir ju gravida, då borde det gå att ordna sånt här!

Pia Berg varvade i stället båda graviditeterna med studier och administrativa uppgifter på behandlingsföretaget där hon var kontaktperson. Det var där någonstans hon började fundera på att göra något annat.

– Jag kände att jag ville arbeta mer med människor, att göra nytta på ett annat plan än vad mitt måleri innebar. Jag funderade på både jurist och polis innan jag bestämde mig för lärarutbildningen. Som yrkeslärare skulle mina erfarenheter inte vara bortkastade.

Efter att ha läst in behörigheten och ett par andra ämnen på komvux började Pia Berg hösten 2009 på yrkeslärarutbildningen i Stockholm, som då omfattade 180 högskolepoäng.

– Det var fantastiskt roligt! Jag var studieovan och trodde inte att jag hade kapacitet att plugga på universitetet, men det hade jag. Jag älskar att läsa, skriva och analysera saker och plötsligt kom det till användning!

Våren 2011 blev Pia Berg klar med sin lärarexamen och fick jobb på S:t Martins gymnasium. Men studierna gav blodad tand, så parallellt med en 75-procentig tjänst läser hon nu Masterprogrammet i didaktik på halvfart.

– Det kan hända att jag vill forska någon gång, men nu vill jag först jobba som lärare ett tag. Jag har fullt upp med att lära mig allt nytt inom skolans värld!

Pluggar och jobbar gör hon på tåget mellan Nyköping och Stockholm för att kunna vara ledig med familjen på helgen.

För att locka fler att bli yrkeslärare vill Pia Berg visa på fördelarna med yrket.

– Vi behöver rekrytera fler av de yngre i byggbranschen och visa att det är kul att vara lärare, så att yrkesfolk inte bara blir lärare när ryggen går sönder, menar hon.

För egen del kan hon sakna det fysiska arbetet som målare ibland, men Pia Berg ångrar inte en sekund att hon blev lärare.

– Jag vill ha många valmöjligheter i livet och det har jag nu. Var jag hamnar, vilken station jag kliver av på i framtiden vet jag inte, men jag är definitivt på rätt tåg!

Lena Vestlin

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!