Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Revolutionära tankar äntligen på svenska

$
0
0

"Rancières verkliga förtjänst är dock för mig ifrågasättandet av hela det sociala utbildningsprojektet. Är skolgång verkligen det enda och bästa alternativet för att tillägna sig kunskap?"

Den franske filosofen Jacques Rancières bok Den okunnige läraren har kommit i svensk översättning, drygt 20 år efter dess första utgivning. Varför nu? Kanske för att den går tvärs emot dagens skoldebatt där allt fler kapitulerat inför kraven på tydligare kunskapskrav, katederundervisning och hårdare krav på lärares kompetens i det undervisande ämnet. Rancière anser i stället att en lärare bör vara okunnig i ämnet hon eller han undervisar i och metoden ”att förklara” är en pedagogik som motverkar intellektuell frigörelse och jämlikhet.

Den okunnige läraren handlar om den franske läraren och filosofen Joseph Jacotot (1770–1840) vilken levandegörs genom rikliga citat och hänvisningar till hans idéer. Jacotot upptäckte genom en slump att elever kan lära sig själva, utan någon lärare som förklarar för dem. Denna erfarenhet tog Jacotot fasta på och ur den utvecklade han tanken om en icke-hierarkisk ”universell undervisning”. Lärarens roll var inte att förklara eller förmedla, utan att intellektuellt frigöra eleven så att han/hon kan lära sig själv. Dessutom ska jämlikhet enligt Rancière inte vara ett mål att uppnå, utan en utgångspunkt för våra handlingar. Detta måste därför även gälla intelligensernas jämlikhet mellan lärare och elev.

I Frankrike vid denna tid, åren efter franska revolutionen, kritiserades samhällets sociala orättvisor och lösningen eftersöktes i utbildningssystemet. Ett förslag var en skola som anpassar sig efter de enskilda elevernas förutsättningar och ön-skemål, medan ett annat förslag var en strikt skola där objektiva kunskaper förmedlas av auktoritära lärare. Jacotot ifrågasatte båda dessa förhållningssätt och jämförelsen med dagens svenska skoldebatt om den demokratiska så kallade ”flumskolan” respektive ”ordning-och-reda-skolan” är slående. Rancières bok, med argument om okunnighet och jämlikhet, hjälper oss att tänka bortom denna polarisering.

Boken är en slingrande beskrivning av Jacotots tankar vilka blandas med fransk utbildningshistoria och vävs ihop med Rancières egna slutsatser. Som läsare är jag dock kluven. Å ena sidan beundrar jag de unika idéerna, men samtidigt som de fångar mig i all sin självklarhet, försvinner de flyktigt utan att lämna några större avtryck i mig och vissa avsnitt känns därför som ren transportsträcka. Rancières verkliga förtjänst är dock för mig ifrågasättandet av hela det sociala utbildningsprojektet. Är skolgång verkligen det enda och bästa alternativet för att tillägna sig kunskap? Rancière konstaterar att Jacotots metod är ett individuellt projekt och därför inte kan tillämpas i en skola. Därför kan boken inte läsas som en modell för skolans organisation eller som ett svar på någon didaktisk fråga. I stället är det en bok för den som vill tänka kring lärarrollen, hur kunskap blir till, hur individer blir intellektuellt frigjorda samt hur vi på nytt kan föreställa oss jämlikhet. Som sådan framstår Den okunnige läraren som en nutida klassiker som i och med den svenska översättningen förhoppningsvis når en större svensk publik både i lärarrum, hos politiker och på lärarutbildningar.

Simon Ceder är doktorand i pedagogik

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>