"Boken ger en bred och informativ bild av den betydelse informella lärmiljöer och informellt lärande kan ha för barnens utveckling och vilka krav som ställs på fritidsläraren ifråga om förhållningssätt, kunskaper och samarbete" menar Ann-Margret Grewin
I nio artiklar, skrivna av forskare och utbildare, beskrivs fritidshemmets framväxt, fritidslärarens profession och roll och den verksamhet och de arbetssätt som lämpar sig särskilt väl för fritidshemmet. Några teman som återkommer har sin grund i styrdokumenten. Fritidshemmet ska ”komplettera skolan”, ”stimulera till lärande och utveckling” och ge barnen en ”meningsfull fritid utifrån deras behov och intressen”.
Lärande och utveckling har haft och har olika innebörder, vilket problematiseras på ett givande sätt. De båda företeelserna förutsätter varandra och att det är en fråga om vad som ska läras och hur. Med fritidslärarens särskilda kunskapsområden såsom sociala relationer, skapande av informella lärmiljöer, lek och praktiska och estetiska kunskapstraditioner möjliggörs för barnen att lära sig på andra sätt än i skolan. Med utgångspunkt i aktuell forskning visas att datorspel kan innebära ett informellt lärande med potential för lek med identiteter, gemensam problemlösning och kreativitet. Annan forskning visar hur barns estetiska utveckling påverkas av medier. Barnen skapar virtuella världar utifrån serier men de imiterar inte seriefigurerna, de använder dem som förebilder för att på sitt eget sätt bearbeta utveckling i olika åldrar.
Ett samarbete mellan fritidshem och skola förutsätter ett fungerande arbetslag och att fritidsläraren inte blir en ”hjälplärare”. Fritidslärarens roll måste jämställas med klasslärarens. Hur ett arbetslag kan sättas samman, utvecklas och bli fruktbart diskuteras ingående och tillgängligt.
Leken är fritidslärarens uppdrag, hävdas det. Sakligt och välgrundat presenteras olika lekteorier och hur lek kan tänkas förhålla sig till lärande. På ett spännande sätt argumenteras för att barn har ett lekfullt förhållningssätt till världen. I leken skapar barnen oreda i syfte att göra det välkända märkvärdigt och ifrågasätta det självklara. Fritidslärarens förhållningssätt till lekfullhet och den miljö fritidshemmet erbjuder kan då inte underskattas.
Flertalet av artiklarna är forskningsbaserade och boken ger en bred och informativ bild av den betydelse informella lärmiljöer och informellt lärande kan ha för barnens utveckling och vilka krav som ställs på fritidsläraren ifråga om förhållningssätt, kunskaper och samarbete.