Ett helt lag av yrkesverksamma musiklärare har utbildats till forskare. – De utgör en mycket värdefull bro mellan skolans område och högre musikutbildning, säger Cecilia K Hultberg, professor vid KMH, Kungliga Musikhögskolan, och föreståndare för forskarskolan.
Forskarskolan i musikpedagogik initierades 2007 som en av tio i olika ämnen. De var ett led i Lärarlyftet, med målet att bidra till kompetensutveckling på skolans område. Licenciaterna i musikpedagogik började våren 2009 och de flesta lade fram sina lic-uppsatser under 2011.
– Det har avlöpt fantastiskt bra! Vårt uppdrag var att utbilda tio stycken, och elva har nu tagit examen. En väldigt fin måluppfyllelse, som är mycket glädjande för musiklärarskrået, säger Cecilia K Hultberg.
Temat har varit musikalisk kunskapsutveckling, och fokus har legat på elevens lärande ur perspektiv som både är specifika för ämnet musik och för ämnesdidaktik. Temat visar också på den inriktning mot eget musicerande som betonas i läroplanerna för grundskola och gymnasium.
– Vi var måna om att uppsatsstudierna skulle ha tydlig bäring för skolans område. De här forskarutbildade musiklärarna fungerar som en jättefin brygga mellan musiklärarpraktiken och akademin.
Flera av dem kommer att fortsätta sina forskarstudier, de flesta på deltid.
– De vill ha en fot i forskarlägret och en i skolan. De vill kombinera sina kompetenser, och det ser jag som väldigt glädjande, för det ligger precis i linje med upplägget av forskarskolan.
Utbildningen har varit ett samarbete mellan Kungliga Musikhögskolan och Stockholms universitet, Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, Musikhögskolan i Malmö vid Lunds universitet, Musikhögskolan i Örebro universitet samt Institutionen för musik och medier vid Luleå tekniska universitet.