En fantasifull betongorm i den närliggande parken. Det blev resultatet av ett samarbete mellan Mia Lagerman, femtio fritidshemsbarn, trafikkontoret, exploateringskontoret och en stadsdelsnämnd i Stockholm.
När fritidspedagogen Mia Lagerman på Sjöängsskolan fick höra att Älvsjö stadsdelsnämnd planerade att rusta upp en park fem minuter från skolan fick hon en idé. Hon gick på ett informationsmöte och frågade om de ansvariga möjligen var intresserade av ett samarbete med hennes femtio tredjeklassare. Och det var de.
– Sedan frågade jag barnen och de nappade också, berättar hon.
Tillsammans med projektets landskapsarkitekt spånade Mia Lagerman sedan idéer om vad barnen skulle kunna bidra med.
– Det var inte helt lätt för det finns minst tusen bestämmelser om vad man inte får göra i en park.
Till slut kom de fram till att barnen skulle bygga en orm i betong.
– Det är ett härligt material som jag gillar och känner mig bekväm att arbeta med. Dessutom är det ett material som inte så många barn tidigare har haft kontakt med. Det är ju inte precis något som man slafsar med i en lägenhet, påpekar Mia Lagerman.
Landskapsarkitekten bestämde vilka mått ormen fick ha och sedan fick barnen fundera kring hur man bäst skulle gå till väga.
– Det blev som en matteuppgift. Ormen skulle vara tio meter lång och det var femtio barn som skulle skapa den, hur många delar skulle vi då göra …?
Det slutade med att barnen delade in sig i grupper om två och sedan gjorde varje grupp en cirka trettio centimeter lång ormdel var. De tjugofem delarna göts i specialbeställda trälådor som kommunförvaltningen försåg fritidshemmet med. Förvaltningen stod även för betongen. Till utsmyckningen tiggde Mia Lagerman till sig bitar av mosaik från en kakelbutik i närheten. Dessutom tog barnen med sig porslin, legobitar, småbilar, solglasögon och andra valfria beständiga saker hemifrån. Därefter smyckade varje barnpar sin ormdel efter eget behag.
– En av de mest uppskattade arbetsuppgifterna var att få slå sönder porslinet, det är ju inget man får göra varje dag, konstaterar Mia Lagerman.
Hon känner sig mycket belåten med projektet. Dels för att resultatet, som invigdes under pompa och ståt med stadsdelsdirektören närvarande, blev så bra att alla barn kunde känna sig nöjda med det.
– Ofta när barn skapar kan de efteråt tycka att det inte blev så bra som de ville att det skulle bli. Men här blev det ett så konkret och bra resultat att alla blev nöjda, stolta och till och med lite malliga.
Dels för att projektet krävde en hel del övning i samarbete och att barnen lyckades så bra med det.
– Dessutom fick de vara med och påverka sin närmiljö. Det tror jag är jätteviktigt, betonar Mia Lagerman.
En förutsättning för att projektet skulle gå att genomföra var att även lärarna var med på tåget så att betongen kunde gjutas på skoltid.
– Annars hade det inte gått eftersom vi bara är två anställda på fritidshemmet, konstaterar Mia Lagerman.