Det saknas en definition på vad särskilt stöd är, anser Högskoleverkets utredare Jana Hejzlar. Det försvårar hennes uppdrag att utreda om specialpedagogexamen ska vara kvar.
Regeringen gav i november Högskoleverket i uppdrag att utreda huruvida det behövs både en speciallärarutbildning och en specialpedagogutbildning.
Högskolverket lämnade den 1 februari en muntlig delrapport till regeringen. Utredare Jana Hejzlar kunde då berätta att Högskoleverket har haft samråd med de myndigheter som ingick i uppdraget (Skolverket, Skolinspektionen, Specialpedagogiska skolmyndigheten och Myndigheten för handikappolitisk samordning) samt med lärarnas fackliga organisationer och Sveriges kommuner och landsting (SKL). Verket har också skickat en enkät till de lärosäten som erbjuder utbildningarna.
– Närmast kommer jag, tillsammans med Skolverket och SKL, att välja ut ett antal kommuner och landsting som också ska få svara på en enkät, säger Jana Hejzlar.
Hon vill i dagsläget inte säga något om åt vilket håll utredningen pekar. Jana Hejzlar konstaterar dock att de båda utbildningarna har kommit av överlappa varandra något sedan speciallärarutbildningen återinfördes 2008. Hon anser också att specialpedagogernas examensbeskrivning, som anger vilka kunskaper och förmågor en specialpedagog ska ha, har blivit lite väl vag för att motivera en särskild yrkesexamen.
Jana Hejzlar ser som en grundläggande uppgift att reda ut vad speciallärare respektive specialpedagoger jobbar med mer exakt. Specialpedagogernas huvudsakliga uppgift ska vara att arbeta övergripande med att utveckla lärandemiljöer i skolan och inte främst med enskilda barn i behov av särskilt stöd. Men i verkligheten arbetar ändå många specialpedagoger mer direkt med undervisning, och gör på så sätt en speciallärares uppgifter. I enkäten till lärosätena hoppas Jana Hejzlar även få mer klarhet i vilken bakgrund studenterna har och förhoppningsvis även om vilka arbetsuppgifter de har efter att ha avslutat utbildningen.
Enligt Jana Hejzlar har utredningen ett grundläggande problem.
– Det finns ingen definition på vad särskilt stöd är. Är det något som en enskild elev eller grupp får någon gång eller är det ett konstant behov? Vad är det man mäter? Först när man vet vad särkskilt stöd är, kan man ställa sig frågan vem som ska jobba med det och vad den personen behöver för kompetens.
Det låter som att du tycker att uppdraget är svårt?
– Ja, varken jag eller någon annan här på verket har kunskaper om hur man organiserar verksamheter i skolor. Vi håller på med högskolan, alltså med dem som utbildar dem som blir anställda i skolor. Det är mycket att sätta sig in, säger Jana Hejzlar.
Och tiden är dessutom knapp. Den 1 maj ska Högskoleverket redovisa uppdraget till regeringen.
– Vi kan inte på denna korta tid göra en djupgående analys av arbetsmarknaden för specialpedagoger. Det skulle inte räcka om vi fick en extra månad på oss, och mer än så tror jag inte att vi kan få.
Elisabeth Cervin