Debatten om vem som ska hand om skolan har tagit ny fart. På måndagen försvarade Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i en rapport skolans kommunalisering. Dagen efter pläderade utbildningsministern och Lärarnas Riksförbund för ett förstatligande.
Staten hade stora problem med att styra skolan och inget talar för att det skulle bli bättre om staten tog över igen. Det skriver SKL i en skrift om skolans kommunalisering som publicerades på måndagen.
Problemen i dagens skola med sjunkande resultat och minskad likvärdighet kan inte lösas av ett förstatligande, anser SKL. Organisationen menar också att det inte finns något som talar för att staten skulle ha mer pengar till skolan än kommunerna eller att staten lättare kan styra resurserna rätt.
Enligt SKL är huvudmannaskapet en ickefråga. Det är mer angeläget att skolan får tid till att genomföra kommande reformer.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) och Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner skriver i Svenska Dagbladets nätupplaga att den kommunala skolan lett till sämre resultat, lägre löner, minskad fortbildning och undergrävd likvärdighet.
De förordar därför att staten står för ”struktur och stringens” genom en modern styrning som ska ersätta kommunernas stora skolbyråkrati.
Björklund och Fjelkners artikel sammanfaller med lanseringen av en ny bok från LR om kommunaliseringen av skolan.
Ingvar Lagerlöf