Regionala företrädare för S och MP säger nej till vinster i skolan. Väljer partierna att lyssna finns en majoritet för skärpt lagstiftning i riksdagen.
22 av 26 socialdemokratiska distriktsordföranden (85 procent) anser att det är dags att skärpa lagstiftningen så att de överskott som friskolor gör går tillbaka till skolan. Det visar en rundringning som Lärarnas tidning har gjort, där vi har bett om de tillfrågades personliga åsikt i frågan.
— Jag har skyldighet att se till att min kommuns skattepengar används där de gör nytta. Jag skulle bli avsatt direkt om jag flyttade dem utanför kommungränsen eller gav dem till någon enskild, säger Lily Bäcklund, S-ordförande i Väster- botten och kommunstyrelsens ordförande i Lycksele.
Hon blir beklämd när hon läser om vinstuttag och skatteundvikande räntesnurror. Hon anser att det allmännyttiga syftet är överordnat och att överskott i friskoleaktiebolagen ska återföras till verksamheten.
Det tycker även partikamraten Yoomi Renström, distriktsordförande i Gävleborg.
— Andra länder har varit mycket bättre på att styra detta, vilket visar att det går och att det är viljan det hänger på. Vi har varit alldeles för slappa inom mitt parti. I en del kommuner finns säkert en rädsla att stöta sig med friskolevänner, säger hon.
I samband med Socialdemokraternas förtroenderåd den 3—4 september meddelade partiets ordförande Håkan Juholt att det inte längre räcker att villkora vinstuttagen med kvalitet vilket varit den officiella linjen sedan 2009.
I SVT:s Agenda sa han att man ska titta på system i andra länder och att det inte är uteslutet att det nya socialdemokratiska alternativet blir att begränsa skol- och vårdföretagandet till andra driftsformer än aktiebolag. Besked utlovades till före midsommar men något beslut blir det inte förrän på S-kongressen 2013.
I Miljöpartiet har Lärarnas tidning talat med 25 regionordföranden, gruppledare eller motsvarande i lika många län. 16 stycken (64 procent) svarar ja på frågan om det är dags för skärpt lagstiftning.
Miljöpartiet körde över sin partistyrelse i våras när man röstade för en kongressmotion om att skolverksamhet inte ska få drivas av företag med vinstsyfte. En liknande formulering finns redan i partiprogrammet från 2005, men i praktiken har MP drivit samma linje som S — att kvaliteten i verksamheten avgör.
Lärarnas tidnings rundringning visar att det råder oenighet om hur kongressbeslutet ska tolkas.
— Det innebär definitivt ett förbud mot vinstuttag, säger Ann-Sofie Andersson, regionordförande i Skaraborg.
— En viss vinst måste man få ta ut. Det är det rena skattefifflet som ska förbjudas, säger Mats Pertoft, regionordförande i Stockholms län.
Partistyrelsen jobbar nu med frågan.
— Vårt ställningstagande kommer förhoppningsvis i januari, säger Jabar Amin, skolpolitisk talesperson.
Enligt Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, är det viktiga resultatet i Lärarnas tidning Miljöpartisvaren, medan Socialdemokraternas var mer förväntat.
— Man glömmer lätt bort att MP:s väljarbas i stor utsträckning ligger till vänster om partiledningen. Att det finns stöd ute i organisationen är ett glädjebesked för dem som verkar för ett vinstförbud, eftersom ledningens utrymme att kompromissa med de borgerliga minskar. MP får betala ett internt pris om man går åt det hållet, säger han.
Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har redan tagit ställning mot vinstutdelningar i den skattefinansierade välfärden. Byter S och MP nu fot mer än i retoriken kommer det att finnas en riksdagsmajoritet för skärpt lagstiftning.