Ylva Sundström i Köping använder numera datorn varje lektion. "Jag kan aldrig gå tillbaka! Datorn ger sådana möjligheter i engelskan", säger hon.
Karlbergsskolan i Köping är en imponerande byggnad. Läroverkspalatset från 1901 vittnar om vördnad för kunskap och äldre generationer. Den elev som tog sig in skulle känna sig utvald. I över hundra år har de utvalda eleverna sprungit upp och ner för de stora trapporna, med större eller mindre entusiasm för boklig lärdom.
I dag springer nog många elever med lättare steg. Innanför det traditionella yttre ryms digital teknik och pedagogik i framkant. Skolan är renoverad och ljus inuti och eleverna har fått egna datorer.
I ett klassrum på andra våningen är det engelsklektion. Ylva Sundström och klass 7a och 7b arbetar med ”Environmental News” på engelskan och bilden. De ska göra egna filmer i form av nyhetsinslag om miljöförstöring. Dagens lektion är den andra i nyhetsprojektet. När lektionen börjar har alla elever inte kommit, så Ylva och klasskamraterna letar efter dem på Skype, Facebook och skolans lärplattform. På Skype småpratar hon med Amanda som har sovmorgon. Där hittar hon också Loella, som är hemma och sjuk, men tänker delta lite i grupparbetet genom Skype. Ylva repeterar med klassen:
– Kommer ni ihåg att ni ska svara på frågorna vad, var, hur, när? Nu har ni sju lektioner kvar, använd tiden. Och glöm inte att det ska handla om miljön.
Några grupper har hunnit ganska långt med sina filmidéer.
– Vi letar efter nyheter från USA, så nytt som möjligt. Vi ska göra en talk show, ”The Taylor show”. Jag är Taylor White och Fanny är en professor, berättar Natalie Hoxell.
Hon och Fanny Kraft har formen helt klar för sig. Det gäller bara att fylla den med innehåll. Natalie börjar skriva manus direkt och säkert: ”Hi and wel-come to The Taylor Show!” Efter den inledande pratan ska det vara musik, ”a song starts playing”. Sedan intervjuar Taylor professorn: ”Do you think the rest of the US will be… vad heter drabbad?” Blixtsnabbt googlar hon fram ordet: ”Javisst ja, affected!”
En annan grupp har ritat ett bildmanus i form av rutor med olika scener. De är färdiga med både formen och vad det ska handla om.
– Naturförstörningar, till exempel översvämningar och bilar som förstör ozonskiktet, säger Lovisa Nilsson.
Finurligt ska de illustrera allt själva. Översvämningen genom att kasta en hink vatten över sig. Smältande isberg genom att visa en isbit som smälter på diskbänken. Avgaser genom en pappa som sladdar med sin bil, för det är han bra på. Nyheterna ska avslutas med en väderrapport – som rapporterar om översvämningar! Nästa steg är att lära sig filmprogrammet och börja filma.
”Environmental News”, Miljönyheterna, ingår i ett större projekt som Ylva Sundströms arbetslag just har dragit igång med sjuorna. Det ämnesövergripande projektet har det blygsamma namnet ”Rädda jorden”. I princip alla ämnen är med – engelska, svenska, NO, SO, matematik och bild. Som en extra sporre tänker de tävla med projektet i skoltävlingen Webbstjärnan. Arbetslaget är testpiloter på skolan det här året och har fått extra förutsättningar för att arbeta ämnesövergripande och digitalt utifrån Lgr 11.
Eleverna får själva välja vilken typ av film de ska göra – ett längre debattprogram eller en nyhetssändning med flera kortare inslag. Till hjälp med innehållsarbetet har Ylva gjort en mapp med länkar till sajter på engelska på skolans lärplattform It’s learning. Några sajter tar direkt upp klimatförändringarna, som Planet Ark, National Geographic och Environmental News Network. Andra är mer renodlade nyhetssajter: BBC, CNN och The Local, som är svenska nyheter på engelska. Dessutom kan man hitta länkar till tillåten musik.
Där finns också länkar till instruktionsfilmer till Imovie, som eleverna ska redigera filmerna i. Ylva uppmanar eleverna att titta på instruktionerna och hjälpa varandra. Ofta finns det någon kamrat som vet hur man gör. På bildlektionerna ska bildläraren Ivan Takacs hjälpa till med kamerateknik, filmspråk, bildvinklar och redigering bland annat.
En av pojkarna i 7a är på semester i Florida, men sköter sin del på distans. Ellen Sköldberg och Alice Tim Malmberg i samma grupp skypar med honom om grupparbetet. Han ska få jobba!
– Gustav ska intervjua amerikaner och fråga vad de tycker om den globala uppvärmningen. På slutet ska han fråga en skojfråga, ”vad tycker ni om min kostym förresten?”, säger Ellen.
Hon och Alice tror att amerikanerna kanske kommer att prata om tromberna som har drabbat USA.
För några grupper tar det lite längre tid. Tova Sjöman, Henrik Gåse och August Sletto vet att de vill rapportera om översvämningarna i Thailand, men de vet inte riktigt hur.
– Måste vi prata engelska? Kan vi inte bara rita gubbar med pratbubblor, frågar Henrik Ylva.
Ylva föreslår att han ska klä ut sig så kanske det blir lättare. Eller kanske låtsas att han kommer från Tyskland eller Ryssland och bryter.
– Har du hört tyskar och ryssar prata engelska? En del bryter väldigt mycket, säger hon.
Att jobba så här fritt och få tänka utanför boxen triggar igång många elever. Men det passar inte alla, betonar Ylva. För vissa elever är det svårt, de kanske är mer försiktiga eller har svårt att ta för sig.
– De vill bara att jag ska ge dem en bok så de vet vad de ska göra. Därför måste man varva med mer traditionell undervisning.
När Ylva skrev sin LPP för momentet Environ-mental News upptäckte hon att nästan alla mål i kursplanen kommer med, förutom skrivandet. Syftet är att de bland annat ska lära sig söka på internet, lyssna på olika dialekter på engelska, läsa artiklar på engelska och lära sig nyhetsord och miljötermer. Ändå är arbetet inte så styrt. Alla grupper ska göra en film, men de väljer själva innehåll och form.
Det är andra året som Ylva Sundström har elever med egna datorer. Tidigare blev det inte lika ofta dator, eftersom hon då måste boka datasalen. Men hon vet redan att hon aldrig mer vill arbeta på en skola utan ”en–till–en”, en dator per elev.
– Jag använder datorn varje lektion. Det ger såna möjligheter, bara det att man kan kommunicera när som helst.
Hon kommunicerar främst via lärplattformen. Där finns alla skoluppgifter tillgängliga för eleverna, ifall de varit borta eller behöver repetera. Där tipsar de varandra om länkar och ställer frågor till henne och till varandra. Ylva Sundström uppmanar eleverna att fråga där om det är något de undrar. De vet att hon kollar av plattformen sista gången vid 22-tiden på kvällen. För henne är det självklart att vara tillgänglig även utanför skolan. Hon tror inte att hon bränner ut sig.
– Jag kollar när jag sitter hemma vid datorn. Det känns inte som jobb, det är bara roligt.
Sedan eleverna har fått egna datorer vågar Ylva Sundström släppa kontrollen och låta eleverna ta mer ansvar. Hennes uppgift som lärare är att se till att eleverna når målen, i stället för att haka upp sig på formen, påpekar hon. Hon berättar att en av hennes nya elever visat sig vara oerhört duktig i engelska, både muntligt och skriftligt. I dag är det inga problem för Ylva att låta henne arbeta på sin nivå.
– Det finns inga begränsningar. Så hade jag inte tänkt för några år sedan. Möjligheterna har bara ökat med datorn.