Sveriges tio sämsta grundskolor ska få dela på 60 miljoner kronor under tre år för att höja kvaliteten på undervisningen.
Det är biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni som nu ger Skolverket i uppdrag att välja ut de skolor som ska få ta del av satsningen. Handplockade superpedagoger ska hjälpa ordinarie lärare att förbättra sin undervisning. Regeringens krav är att skolorna ska ligga i områden med många nyanlända invandrare, ha låga kunskapsresultat och en negativ kunskapsutveckling.
– Bakgrunden är att resultaten sjunker på många skolor samtidigt som ett flertal rapporter pekar på att en enskild lärare kan ha avgörande betydelse. Då är det dags att ta till okonventionella metoder, som att bedriva lärarfortbildning på plats i klassrummet med hjälp av superpedagoger, säger Nyamko Sabuni.
Så dessa skolors låga resultat är en följd av dålig undervisning?
– Det handlar om skolor med oerhört dåliga resultat, där skillnaderna i en och samma kommun är väldigt stora. Och kan Skolverket hitta ett antal extremt duktiga pedagoger som kan stödja sina kolleger att utvecklas och bedriva sin undervisning annorlunda så är det precis det vi vill komma åt.
Ser du någon risk med att lärarna reagerar negativt på att experter talar om för dem hur de ska utöva sin profession?
– Min erfarenhet av läraryrket är att lärare uppskattar fortbildning och möjligheten att lära av skickliga kolleger. Och kan vi hitta ett antal superpedagoger som kan stödja, hjälpa, uppmuntra och coacha så utgår jag ifrån att det är välkommet.
Vissa kritiker menar att detta är som tv-programmet ”Klass 9A”, vad säger du om det?
– Om några vill göra den kopplingen så ser jag inga problem med det. Kan vi nå samma resultat som klass 9A skulle jag bara bli glad och nöjd, säger Nyamko Sabuni.
Niklas Arevik