Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Läsosäten diskuterar fusioner

$
0
0

Högskolan på Gotland kan bli en del av Uppsala universitet. Flera andra lärosäten överväger också att bilda par, medan andra säger nej. Diskussionen om fusioner är i full gång i hela Högskolesverige, visar TT:s rundringning.

Landets minsta högskola och ett anrikt universitet med mer än 500 professorer kan tyckas vara ett omaka par. Likafullt diskuterar Högskolan på Gotland och Uppsala universitet om de ska slå sina påsar ihop.
Högskolan på Gotland är redan sårbar och har nu dessutom ett tufft sparbeting. Högskoleledningen ser två vägar: smalna av utbudet eller hitta en stark äkta hälft.
- När vi började diskutera detta framstod Uppsala som ett rimligt alternativ eftersom vi samarbetar sedan flera år, förklarar rektor Jörgen Tholin.
Gotlands närmande har fått positivt gensvar i Uppsala, där man ser Gotlands kompetens i arkeologi och kulturvård som en tillgång.

Skövde har också en liten högskola med krympande anslag och rektor Sigbritt Karlsson har bett en extern utredningsgrupp om råd.
- Jag vill hitta lösningar så att högskolan här i Skövde förstärks. Det skulle kunna innebära att vi går samman med ett eller två andra lärosäten, säger hon.
Regeringen har tydligt framfört önskemålet att lärosätena blir färre. Skärpta kvalitetskrav och minskande ungdomskullar talar för att ett antal högskolor går samman med universitet, skrev utbildningsminister Jan Björklund i en debattartikel förra månaden. Efter den markeringen tog diskussionerna fart i hela Högskolesverige. Enligt Sigbritt Karlsson hör Skövde till de utpekade.

Även Umeå universitets styrelse har diskuterat ett eventuellt samgående. Inte för att man känner press eller för att något annat lärosäte tagit kontakt, utan för att vara förutseende, förklarar rektor Lena Gustafsson:
- Om man nu ska minska antalet lärosäten, och främst högskolor, vill vi vara proaktiva och se om det finns någon sammanslagning som skulle vara intressant.
Tre andra tungviktare, samtliga i Stockholm, har tidigare diskuterat ett samgående - med varandra. Det är Stockholms universitets rektor Kåre Bremer som fört fram tanken att bilda en treklöver tillsammans med Karolinska institutet (KI) och Kungliga tekniska högskolan (KTH).
- Vore vi ett lärosäte skulle vi vara dubbelt så stort som något universitet i Nordeuropa. Det skulle få en enorm genomslagskraft, säger han.

Men nu blir det inget av detta, då forskningsstarka KI redan sagt nej. Dess rektor Harriet Wallberg-Henriksson håller dock dörren lite öppen för KTH.
Luleå tekniska universitet och Mittuniversitetet har däremot inga planer på samgåenden. Även lärosätena längst i söder har unisont deklarerat att sammanslagning inte är aktuell.
Lars Carlsson, rektor vid Högskolan Kristianstad, ser att hans högskola missgynnats när studieplatser fördelats.
- Det vore bättre om regeringen var tydlig och sade att det finns x antal för många lärosäten. Nu är det survivial of the fittest, någon sorts utbildningsdarwinism som pågår, säger Lars Carlsson.

Anna Lena Wallström/TT

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>