Jag vill berätta lite om vad vi sett. I några fall håller digital bild på att inbäddas i ämnet, bli en del av vardagen. Val av projekt och uppgifter utformas så att elever kan arbeta manuellt eller digitalt utifrån intresse, eller så att de arbetar med olika saker samtidigt. Det minskar trycket på datorerna. Lärare som är positivt inställda till digital bild hävdar att det är snabbt och effektivt. Mindre motiverade hänvisar till tidsbrist och att digitalt bildarbete tar för lång tid.
Vi har sett bildsalar med smartboards, dit bildlärare kopplar sin dator och visar presentationer och internet. Sakta ersätts den gamla bildlärarens pärmar och grå diabildslådor av powerpoint-presentationer och digitala dokumentkameror. Men det krävs en hel del didaktiskt tänkande innan digitaliseringen blir vardag. Att skolan har en dator per elev betyder inte att det får direkt genomslag i bildundervisningen. Lärarna prövar sig fram och hindren är många.
I vissa skolor finns ett motstånd mot digitalisering. Ekonomin kan vara ett hinder. De få datorerna kan vara gamla, långsamma eller sakna bildbehandlingsprogram. Ofta finns ingen tillgång till Photoshop. En kanon kan saknas. Trådlös uppkoppling kan finnas i skolan, men inte nå bildsalen.
Även bildläraren kan vara skeptisk och ibland överlåta det digitala bildarbetet till andra ämnen. I andra fall kan digital bild integreras i en del av bildämnet, som i rörlig bild, men inte i andra delar.
Om digitalt arbete ska bli vardag i bildarbetet räcker det inte med en datasal. Man går inte dit för en enkel sökning på internet; dessutom är den ofta uppbokad.
En intressant iakttagelse är att även en del elever är tveksamma till digitaliseringen och ser digital bild som ”fusk”. Andra vill däremot öka de digitala inslagen. Många ungdomar arbetar med digital bild på fritiden, även rörlig, och publicerar sig på platser som DeviantArt och YouTube. Ibland känner inte läraren till detta, vilket visar att bildämnet i skolan är en sak och bild på fritiden är en annan sak.
Detta är några av de iakttagelser vi nu sammanställer. Vi välkomnar läsarna att ge tips och förslag på digitala medier i bildundervisningen. Mejla gärna förslag till anders.marner@estet.umu.se