Elever som får diskutera konstverk förbättrar sin förmåga att läsa, skriva och lösa problem. Det visar forskning om skolprogrammet Learning Through Art på Guggenheimmuseet i New York.
I mer än 40 år har Solomon R. Guggenheim Museum i New York haft ett utbildningsprogram, Learning Through Art, där skolklasser fått arbeta med konst. Nu har två forskningsstudier visat att det finns starka samband mellan programmet och elevers förmåga att läsa, skriva och lösa problem.
I studien ”The Art of Problem Solving” undersökte forskarna 18 femteklasser i New York. Syftet var att studera vilka effekter konstnärlig skolning har, färdigheter som enligt deras definition ingår i det övergripande begreppet problemlösning:
– Föreställningsförmåga: eleverna kan föreställa sig sitt uppdrag med dess möjligheter och begränsningar.
– Experimentera: eleverna prövar ett antal material och/eller verktyg för att skapa sina konstprojekt.
– Flexibilitet: eleverna hanterar problem, svårigheter och frustration med fokus, tålamod och genom att söka i andra banor.
– Resursförståelse: eleverna söker och använder resurser lämpliga för uppgiften.
– Förmåga att knyta samman mål och resultat: eleverna beskriver de avsiktliga och medvetna beslut och val de gjort för att skapa sin konst.
– Reflektion: eleverna uttrycker åsikter och kritik av sina konstprojekt och identifierar eventuella svårigheter under processen.
Studien visar att Learning Through Art förbättrat elevernas förmåga i åtminstone tre av dessa färdigheter: flexibilitet, resursförståelse och förmågan att knyta samman mål och resultat.
Resultaten förstärker en annan studie, från 2008, som visar att Learning Through Art ger mätbara förbättringar på tredjeklassares förmåga till såväl kritiskt tänkande som läs- och skrivförmåga.
– Eleverna visade att de hade överfört ett kritiskt tänkande som de lärt sig av att diskutera konstverk till att tolka texter, säger Greer Kudon, Senior Education Manager på Guggenheimmuseet.
Image may be NSFW.
Clik here to view.Utbildningsprogrammet Learning Through Art innehåller bland annat professionell undervisning av specialutbildade konstnärer i New Yorks offentliga skolor. Konstnärerna samarbetar i klassrummet med de ordinarie lärarna i konstprojekt som utvecklar elevernas färdigheter och tänkande. De får också möjlighet att inspireras av de utställningar de besöker på Guggenheim under skolåret. När de tittar på konsten på museet, deltar de i undersökande diskussioner som uppmuntrar noggrann observation och tolkning.
– Programmet uppmuntrar nyfikenhet, kritiskt tänkande, problemlösning och samarbete. Eleverna fördjupar sig i den konstnärliga processen och inspireras att se sig själva som konstnärer. De arbetar alltid med idéer och teman med anknytning till läroplanen, vilket är betydelsefullt, säger Greer Kudon.
Förra läsåret deltog cirka 1200 elever, från årskurs 2 till årskurs 6, i ett 20-veckorsprojekt inom Learning Through Art lett av tolv specialutbildade konstnärer. Eleverna fick undersöka lokala och globala samhällen, sin historia, historieberättande och begreppet identitet.
Samtidigt utforskade eleverna en mängd olika material och arbetade bland annat med ritningar, fotografier, grafik, lera, skulpturer, målningar och mosaiker.
En annan klass har gjort pop up-böcker, som är berättande målningar, vilka representerar samspelet mellan tecken, dem själva och viktiga personer i deras liv. Två tvåspråkiga klasser fokuserade på hur konstnärer representerar olika kulturer runt om i världen. Eleverna genomförde en rad upptäcktsfärder i måleri, observerade och samarbetade i arbetet med skulpturer med inspiration från Marocko, Kina och medeltiden.
Ytterligare en klass arbetade tillsammans med ”sin” konstnär kring temat” Vad är syftet med landmärken?”, som i USA är synonymt med platser som kan vara av intresse för turister, till exempel på grund av dess historiska betydelse.
Efter att ha utforskat landmärken i både New York och utomlands, studerade eleverna varför dessa byggdes och hur allmänheten interagerar med dem. Eleverna valde sedan landmärken, från Ellis Island till det lutande tornet i Pisa, för det slutliga projektet. Inspirerade av verk av konstnärer som Marc Chagall och Robert Delaunay, arbetade de i grupper om fyra för att fånga ”essensen” av ett berömt landmärke.
– Utställningen av dessa landmärken speglar hur eleverna använder sig av sina färdigheter på oförutsägbara sätt, inspirerade av undervisningen, händelser, landmärken och sina personliga erfarenheter, säger Greer Kudon och citerar en lärare som deltog med sin klass:
LTA-programmet har en sådan otrolig effekt på barnen; det ger dem friheten att uttrycka sina känslor genom sin egen kreativitet och fantasi. Elevernas besök på Guggenheimmuseet tillsammans med de undervisande konstnärerna öppnar deras ögon för en helt ny värld. De lär sig om historia, konst och kultur och dessa lärdomar och erfarenheter berikar dem och förbättrar deras liv.
– Att vi kontinuerligt utvärderar värdet av Learning Through Art och andra liknande verksamheter för elever, är särskilt viktigt i en tid när den federala utbildningspolitiken återigen har lett till minskningar i många offentliga skolors konstutbildningar, säger Sharon Vatsky, Associate Director of Education, School and Family Programs på Guggenheimmuseet.