Bildämnet manar ju verkligen till kreativitet, att koppla ihop olika idéer och skapa nytt.
När jag var liten lekte vi en lek där man ritade upp en kvadrat. Kvadraten delades därefter in i fyra lika stora delar. Varje fjärdedel namngavs med ett landsnamn. Själva leken gick sedan ut på att man skulle ta delar av de andra. Försöka ta över alla andras landområden, tills man ”ägde” hela kvadraten. Hur det gick till minns jag inte riktigt. Men det var något om att man skulle skrika ”Jag förklarar krig mot …”
En lek, ett minne. Och jag tänker att livet är som en kvadrat, där en fjärdedel är mitt arbete. Någon har just skrikit ”Jag förklarar krig mot…” och jag springer för att komma undan. Ingen ska komma och ta delar från min yta inte.
Men jag sprang inte tillräckligt fort. Nu är de här och kratsar i vår verksamhet. Med bland annat en ny skollagstiftning där utbildning ska vara likvärdig, och som verkar tolkas som att det inte längre är lämpligt med utrymme för olika inriktningar, försvann vår verksamhets extra anslag.
I tjugo år har det funnits Bild- och formklasser på Eriksdalsskolan i Stockholm, från årskurs 4 till 9. Ett integrerat arbetssätt, över ämnesgränserna, har gett eleverna möjlighet att fördjupa sina kunskaper eftersom de fått fler infallsvinklar på ett och samma område.
På bild och form är vi ett stort gäng lärare och en biträdande rektor samt en rektor. Vi anser alltjämt att eleverna, genom att berätta med en bild, en film eller genom att tillverka ett föremål inom ett kunskapsområde, ges en extra dimension för att ”bli ett” med sina kunskaper. Det ökar lusten till inlärning, anser vi. Och om det är det något som gått som en röd tråd genom åren så är det just det. Lust.
Det ska vara kul att gå i skolan. Och det kan det bli när man som elev ges möjlighet att, vid sidan av alla ”måsten”, få tillgång till det man har som intresse. Som bildpedagog i Eriksdalsskolans Bild och formklasser följer du klasserna och får se eleverna utvecklas från barn till ung vuxen. Det är få andra yrkesgrupper förunnat, och det är det som gör arbetet på Bild och form så otroligt fantastiskt.
Det är trist att inte våra styrande politiker vill inse det. Att de inte inser att de borde satsa istället för att skära ner. Men de har väl sin fjärdedel att förvalta och försvara.
Vi kommer dock fortsätta använda oss av vår höga kompetens och våra goda erfarenheter av vårt arbetssätt. Vi kommer att fira att vi funnits i tjugo år. Vill ni fira med oss så kom på vår julmarknad, en ny tradition där eleverna säljer hantverk och konst som de själva tillverkat. I allra högsta grad entreprenöriellt lärande! Eller varför inte till någon av alla våra vernissager här i skolan, eller i någon lokal ute i staden.
Varmt välkomna!