Att lärare analyserar och utvärderar undervisningen tillsammans med kollegor, är en av de viktigaste faktorerna för elevers goda resultat. Det kan man läsa i skriften Synligt lärande som gavs ut av Sveriges kommuner och landsting i augusti.

Synligt lärande är en översättning av Visible learning, en två år gammal studie av professor John Hattie i Nya Zeeland.
Det är en metastudie, alltså en rapport eller studie av olika studier. John Hattie har tittat på mer än 50 000 studier av över 80 miljoner elever i fler än 800 metaanalyser om vad som påverkar elevers skolresultat, och sammanställt dem i Visible Learning.
Rapporten har diskuterats, och ofta citerats, i Sverige den senaste tiden. Men också kritiserats, bland annat för att den forskning John Hattie har studerat i huvudsak rör engelskspråkiga länder. En del kritiker påpekar också att han enbart drar slutsatser utifrån olika former av kunskapstest och lägger liten vikt vid elevernas sociala bakgrund.
John Hattie har pekat ut 138 påverkansfaktorer och delat in dem i kategorierna eleven, hemmet, skolan, läraren, läroplanen/utvecklingsprogram och undervisningen.
Han har skattat faktorerna olika, beroende på om de har stor, liten eller försumbar påverkan. Här är en sammanfattning av det Hattie har kommit fram till har stor betydelse:
• Systematisk utvärdering av lärares undervisning, till exempel via video-feedback. Lärare måste se hur de undervisar, göra lärandet synligt för sig själva. Att låta kollegor spela in varandra på film och få återkoppling är en bra väg framåt, om man filmar vid återkommande tillfällen då och då.
• Snabbare takt för högpresterande elever inom klassens ram.
Hattie har sett att det har relativt stor betydelse hur lärare utmanar och uppmuntrar elever, att de har höga förväntningar på deras prestationer och följer upp och utvärderar dem. Alla elever måste också bli bemötta på den nivå de befinner sig på.
• Omfattande och relevant stöd till elever med inlärningssvårigheter.
Bra lärare har ett helt batteri av åtgärder och metoder som de kan ta till och anpassa efter varje elev. Det synliga i lärandet betyder att eleverna ska veta vad som förväntas av dem och när de har nått dit, det vill säga när eleverna har förstått vad de ska lära sig.
• Höga förväntningar och systematisk feedback till alla elever.
Lärare måste vara tydliga med vad de förväntar sig av eleverna, och klargöra vilka mål eleverna ska uppnå. Regelbunden feedback har också visat sig ha stor betydelse.
• Insatser som reducerar störande beteenden i klassrummet så att arbetsro skapas.
Läraren måste se lärandet genom sina elevers ögon. Forskning visar att lärare och elever lever i skilda världar i klassrummet.
Det finns minst tre världar: en officiell, en privat-social där eleverna interagerar med varandra, skickar papperslappar och viskar, samt en privat-individuell värld av eget tänkande eller samtal med sig själv.
John Hattie refererar till en amerikansk forskare, som bland annat har visat att elever redan kan 40 procent av det läraren vill få dem att lära sig. Dessutom att en tredjedel av vad varje elev lär sig, är det inte någon annan elev i klassrummet som lär sig. John Hattie har kommit fram till att lärare som bedriver god undervisning spelar en avgörande roll – men att det slutligen är eleverna själva som avgör vad de lär sig.
En bra lärare måste också bygga förtroendefulla relationer, ha förmåga att känna empati och att lyssna. Elevernas förtroende för läraren skapar trygghet i klassrummet. Läraren ska inte etikettera elever – etiketter säger lite om individuella skillnader i fråga om till exempel utveckling av motoriska, kognitiva eller språkliga förmågor.
Den svenska översättningen av Visible Learning är gjord av fil. dr Jan Håkansson, universitetslektor i pedagogik vid Linnéuniversitetet i Växjö. I slutordet skriver han bland annat om CARL-projektet (Comparative Analysis of Research on teaching and Learning) vid Linnéuniversitetet, där man studerar både nationell och internationell undervisningsforskning. Den visar att bedömningsforskning är ett växande fält, men att bedömning i sig inte kan garantera att lärande uppstår. Bedömningen måste integreras i planering, genomförande och uppföljning av undervisningen.
Jan Håkansson skriver också att vi lägger ner för mycket tid på att diskutera saker som inte har så stor betydelse, i alla fall inte enligt Hatties studie, som storlek på klasser och skolor.