Söktrycket i första antagningsomgången till den nya lärarutbildningen är alarmerande lågt på landets samtliga slöjdlärarutbildningar. Ett antal val av framtida strategier diskuteras nu:
• mer attraktiva ämnesalternativ att kombinera slöjdstudierna med.
• arbete för att få återuppta utbildning av ettämneslärare i slöjd.
• att erbjuda den stora gruppen blivande grundlärare möjlighet att läsa och bli behöriga i slöjd upp till år 6 efter en termins slöjdstudier.
Jag kan se motiv för och emot i alla alternativen.
I oktober höll Nordiska slöjd- och textillärarförbundet (NST) årsmöte i Helsingfors. Bilden av slöjdämnet i våra nordiska grannländer varierar. I Norge har ämnet Kunst og håndverk en stark ställning som grundskolans femte största ämne! Dock bekymrar man sig för bristande kompetens hos lärarna för yngre åldrar (jämför vår grundlärarutbildning). I Danmark har slöjd och handarbete haft några riktigt kämpiga år. Nu vädrar man morgonluft, med en ny regering och en utbildningsminister med en klok syn på de praktiske fag – i alla fall enligt de danska kollegorna i NST. I Danmark diskuteras också att uppvärdera slöjdens kommunikativa aspekter. I Finland är DIY-rörelsen (do-it-yourself) stark. NST-representanterna berättade om craftivism, slöjd som ett sätt att påverka – hjälpa, protestera, informera och förändra.
Visst finns här kopplingar till vår nya kursplan? Slöjden i samhället, estetiska och kulturella uttryck, slöjdformer i det offentliga rummet osv. Är det ett nordiskt slöjdvägval vi ser – slöjd som ett sätt att påverka och kommunicera? Jag tycker tanken är spännande.
Slöjdforum, vår ämnestidning i Lärarförbundet, försvinner snart. Det gör också ämnestidningarna Bild i Skolan och Fotnoten. Ett val främst utifrån ekonomiska motiv som jag förstått det. I stället kommer en ny gemensam tidning för lärare i slöjd, bild, media, musik, dans, drama/teater. Lite synd nu när ”nya” Slöjdforum efter en viss inkörningsperiod hittat sin stil och får mycket uppskattning. Hoppas att vår nya tidning lyckas med de rätta valen, motiverade utifrån våra ämnen och vår yrkesprofession.