Stränghyllan är en gammal variant på hylla – inte att förväxla med den designade Stringhyllan från 50-talet, gjord av Nisse och Kajsa Strinning. Här gör vi tre hyllplan och fyra stoppinnar av björk. Allt hängs upp på fyra lika långa ståltrådar eller strängar i 0,5 mm tjocklek och med en skruvögla i taket. Dekoren plockas från barnlådan – sugrör, plastkulor och tygbitar.
1. Klyv ut brädorna och släta till dem.
Klyv ut en märgfri bräda med spräckjärn och träklubba så nära den ursprungliga tjockleken som möjligt, beroende på ämnets klyvbarhet. Om ytan blir mycket ojämn måste du hugga bort överflödigt material med yxa.
2. Syfta med ögat i linje med yxan slipfas och i linje med de planaste delarna på ytan. Om det är mycket material så hugger du först små hack som perforerar upp ytan för att lättare kunna släta till den efteråt.
Nästa steg blir att plana ytorna med bandkniv i täljhästen förutsatt att du har medved hela vägen. När ena ytan är helt plan, och inte skevar, använder du ett strykmått för att rita på en jämn tjocklek med den plana ytan som referens. Upprepa processen på andra sidan för att få en jämntjock bräda.
3. Ett alternativ till att hyvla är att spika fast ett anhåll, en liten bräda, i 90 graders vinkel mot täljhästen. Pressa ned brädan mot anhållet medan du hyvlar. Det är en nödlösning, men fungerar förvånansvärt bra.
Bäst är att hyvla ytan i en hyvelbänk. För att grovt jämna till ytan finns det ännu ett alternativ: att använda en skrubbhyvel.
4. Skrubbhyveln har ett runt stål som sticker ut från den plana sulan – undersidan av hyveln. Med den hyvlar man snett över fiberriktningen i 45 grader. Sen slätas ytan till med en vanlig stöthyvel. I början är det klokt att jobba på en längre bräda för att hyveln ska få större stödyta.
Hyvla nu hyllplanen till samma bredd och längd. Använd stöthyveln, som är behändig för sidor och ändträ. Du kan också tälja rent ändträet med kniv om du använder konservöppnargreppet. Fasa av kanter och långsidor med tälja mot sig-greppet eller med stöthyveln.
5. Ett tips är att spänna ihop hyllplanen i hyvelbänken när man sågar ändträet, men även när man hyvlar långsidor och kortsidor. Se till att fasa av kanten vid ändträet innan du hyvlar på kortsidorna, så att du inte får urslag.
Tjockleken kan variera från 6–10 mm utifrån storleken och vad du tycker blir fint. Vänd alltid kärnsidan uppåt. Var noga med att märka bitarna när du bestämt hur de ska sitta i förhållande till varandra. Spänn ihop dem och borra hål i hörnen med 1 mm borr cirka 15 mm från kanterna.
Kapa till 4 längder ståltråd och märk av de tre hyllplanens höjder, från taket 500 + 200 + 200 mm. Vira stoppsprintar gjorda av hård utkluven björk runt ståltråden så att de låser fast.
6. Sprintarna gör du som man gör skopligg. Kapa till en bit på 36 x 36 mm som är 20 mm tjock i rakvuxet trä.
Spänn en gummisnodd hårt runt ämnet och börja klyva ut bitar med kniv och en liten hammare. Dela materialet hela tiden i mitten tills du fått ett jämnt fördelat rutnät, där varje ruta är 3 mm.
Klyv ut bitarna. Tälj en skåra runt så att ståltråden fälls in.
7. Knut – låsning av ståltråd
Nu är det dags att dekorera. Klipp till jämnt långa strån av sugrör. Varva med klippt kartong, kläde eller pappersbitar på tråden. Lägg upp alla bitarna i ordning och trä på dem systematiskt. Sträck ståltråden innan genom att dra trådarna mellan utsidan av en tång och tummen.
8. Låt fantasin flöda. På bilden har jag trätt upp ömsom kläde, sugrör och plastkulor eller liknande material på ståltråden i en konsekvent ordning. Varför inte använda ett skruvat hyvelspån som dekoration?
Sätt upp en krok i taket och fäst de fyra ståltrådarna. Justera hyllplanen genom att sträcka ståltråden med utsidan av tången.