Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

"Upplys unga om risker"

$
0
0

Allan Pinaitis på Skolverket räknar med att frågor om säkerhet och arbetsmiljö får mer utrymme i gymnasieskolan framöver. Hos LO betonar man att företagen måste bli bättre på att informera elever om risker.

– I den bästa av världar får eleven information av skyddsombudet på en arbetsplats. Men det sker nog alltför sällan, säger Sten Gellerstedt som är utredare på LO.

Han betonar vikten av att berätta om händelser som innebär stora risker. Det kan till exempel handla om utrymningsvägar vid bränder eller om rån i butiker.

– När det gäller handel och service bör man gå igenom hur man ska agera vid rån. Att som 16-åring bli hotad med vapen kan ju få dramatiska följder. Ungdomar ska helt enkelt inte sättas på jobb där det finns risk för rån, säger Sten Gellerstedt.

Flera av LOs medlemsförbund, som Byggnads och Elektrikerförbundet, åker med jämna mellanrum ut på gymnasieskolor och informerar om risker i arbetsmiljön.

– Våra regionala skyddsombud kan tipsa elevskyddsombuden på skolan. Men att åka ut till skolorna tar mycket resurser så det blir inte så ofta.

Allan Pinaitis, undervisningsråd på Skolverket, berättar att de samarbetat med Arbetsmiljöverket som ska ta fram nya föreskrifter om unga på arbetsplatser.

– En viktig del är att få tydlighet i ansvarsfrågan mellan skolhuvudmannen och arbetsplatsen som eleven är på. Skolans huvudman har bland annat ansvar för att det är bra kvalitet i apl.

Skolverket har också fått i uppdrag att ta fram utbildningskontrakt i och med att lärlingsutbildningen nu blivit permanent.

– Här kan vi titta på om det behövs ytterligare skrivningar om arbetsmiljö jämfört med de kontrakt som funnits under försöksverksamheten med lärlingsutbildning, säger Allan Pinaitis.

I och med nya gymnasieskolan är arbetsmiljökursen inte längre obligatorisk på yrkesprogrammen. Men arbetsmiljöfrågor ska tas upp i andra kurser. Sten Gellerstedt på LO är inte nöjd med den förändringen:

– Det borde vara både en obligatorisk kurs om arbetsmiljö och att arbetsmiljö finns med i de kurser eller moment där det passar in i sammanhanget. Kursen kan till exempel kallas Människa i arbete och anpassas till det aktuella yrkesprogrammet.

Allan Pinaitis på Skolverket ser däremot fördelar med förändringen i den nya gymnasieskolan.

– Frågor om arbetsmiljö ska vävas in hela tiden i yrkesprogrammen i och med de nya ämnesplanerna. Det är inte längre någon enskild kurs som man kan läggas åt sidan när den är avklarad.

Björn Andersson

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>