Ett privat initiativ till att certifiera skickliga lärare skapar irritation hos lärarfacken. Lärarförbundet menar att den statliga lärarlegitimationen riskerar att undergrävas
Efter många års utredande och diskussioner kan lärare från och med i år ansöka om en statlig yrkeslegitimation. På sikt blir den ett krav för en fast tjänst.
Men sedan en tid kan skolor och lärare också ansöka om en särskild lärarcertifiering, tänkt för särskilt skickliga pedagoger. Initiativet har tagits av Patrik Engellau, ordförande i tankesmedjan Den nya välfärden.
— Den statliga legitimationen säger väldigt lite om kvalitén på läraren. På varje skola finns en kärna av skickliga lärare, begåvade för sitt uppdrag, och dem vill vi identifiera, säger pedagogen Gunilla Hammar Säfström, känd från SVT-dokumentären Klass 9A. Hon är också en av projektets examinatorer.
Men de båda lärarfacken är kritiska. Privata aktörer riskerar att undergräva den statliga legitimationen hävdar Lärarnas riksförbund, LR, och vill att regeringen agerar. LR ifrågasätter också varför skolor ska lägga pengar på certifieringar när de kan gå till lönelyft.
— Med privata aktörer får vi olika krav på vad som är en bra lärare. Det är ungefär som att införa olika typer av körkort, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.