I förskoleåldern kan det vara svårt att prata om känslor. Så förskolläraren Margareta Ericson på Sachsgatans förskola i Stockholm kom på ett sätt att använda plastdjur som hjälpmedel.
— Vi brukar på olika sätt uppmuntra barnen att visa sina känslor. Varje dag på samlingen tar jag fram tre plastdjur som får representera exempelvis sorg, ilska och rädsla, säger hon.
Tanken är att barnen redan i en tidig ålder ska börja förstå innebörden av dessa känslor. Fördelen med plastdjuren är enligt Margareta Ericson att barnen lär sig förstå deras situation genom att leksakerna får visa hur man reagerar när man är rädd, sorgsen eller arg.
— Det blir inte så personligt. Eftersom det kan vara svårt att sätta sig in i en situation när man är så liten, och inte riktigt förstår vad en känsla är, så får man låta barnen utvecklas på egen hand och ta den tid de behöver för att sätta ord på vad de känner.
Det är också ett bra redskap att använda när barnen hamnar i konflikt, menar Margareta Ericson.
— Då kan jag fråga om de känner sig som den rädda katten till exempel. Då utvecklar barnen förmågan att se sambanden mellan plastdjurens känslor och sina egna.
Hon anser att detta är mycket viktigt för barnens personliga utveckling.
— Om barnen kan uttrycka sina känslor i en tidig ålder, i samspel med sin omgivning, så kan de bättre bearbeta sina upplevelser.