Slöjden landar på konstfack är en av rubrikerna i detta nummer, där vi i några artiklar skriver om den nya lärarutbildningen.
Den nya lärarutbildningen ritar om hela kartan. I Linköping, Göteborg och Umeå har färre sökt slöjd i första hand och nu kan man bara söka ämneslärarexamen för år 7–9. Det negativa är att färre vill bli slöjdlärare och att ämneskunskaperna riskerar att bli ytligare i den nya lärarutbildningen.
Det positiva är att slöjden kan ta större plats i skolan i och med den nya läroplanen och kursplanen. Vi lever i en snabbt föränderlig värld, med utmanande men spännande möjligheter för slöjden i skolan och slöjdlärarna. Entreprenörskap och analyserande, att förstå det man gör och att kunna uttrycka det, är viktiga inslag i den nya kursplanen, liksom återvinning och hållbar utveckling. Alltså är slöjdlärarna otroligt viktiga i samhället och skolan, eftersom både hållbar utveckling och entreprenörskap efterfrågas.
Slöjden kan dessutom ta sitt avstamp i elevernas egna livsberättelser – läs om den färska doktorsavhandlingen på sidan 38!